Папа зустрівся з наймолодшими священниками своєї дієцезії
  • Чтв, 30/05/2024 - 11:56
У реколекційному осередку на околиці Риму Папа Франциск зустрівся із священниками Римської дієцезії, яким ще не сповнилося 10 років священничого служіння.

Після зустрічі 14 травня 2024 р. з душпастирями, які були висвячені понад 40 років тому, в середу, 29 травня, Єпископ Риму Папа Франциск завітав до реколекційного осередку сестер Побожних Учениць Божественного Вчителя, розташованого в південному передмісті, де зустрівся із 90 священниками, що ще не досягли 10 років після рукоположення. Заключна з цього циклу зустріч, що охопить душпастирів з досвідом від 10 до 40 років служіння, відбудеться 11 червня.

Зустріч з молодими священниками, а деякі з них отримали свячення цього 2024 року, відбувалася в храмі Ісуса Божественного Вчителя. Бесіда була випереджена молитвою та читанням євангельського уривка. У контексті літургійного спомину святого Папи Павла VI була також зачитана молитва, яку він уклав.

 

Із кризи не вийдемо самотужки

Відтак, за зачиненими дверима відбулася розмова на переважно душпастирські теми. Серед них, як повідомляє ватиканська пресслужба, «досвід перших років священства, щасливе відкриття віри народу, але також виклик контакту і служіння хворим, на який треба відповідати близькістю, співчуттям, ніжністю, а також кризи, які доводиться долати у священничому житті».

«З кризи неможливо вийти на самоті», – наголосив Папа. Зі священиками він говорив також про Римську дієцезію, «про її розвиток, красу, деякі слабкості, на які ми повинні відповідати не балаканиною, але діалогом, а також про синодальний процес, що триває, про ризик звести його до гасла, замість того, щоб переживати його як спосіб життя Церкви». У цьому сенсі Папа знову згадав Павла VI та його Апостольське напоумлення «Evangelii nuntiandi», яке є цілком актуальним. «Перлина, на якій тримається наша душпастирська праця», – зазначив він.

Близькість з похилими віком

Самотність у місті, близькість, батьківство, складні стосунки – все це теми діалогу священників з Папою Франциском, який вкотре наголосив на «важливості близькості зі старшими, як “тесту на близькість”, запитуючи себе: “Чи я відвідую їх, чи слухаю їх? Чи роблю це зі смиренністю?». Прощаючись з молодими священиками, Папа запросив їх на найближче святкування Божого Тіла в неділю, 2 червня, та подякував їм за молитву і відвертий діалог.