Папа німецьким католикам: широкий діалог, щоб розв’язувати проблеми світу
  • Чтв, 30/05/2024 - 17:58
Папа Франциск надіслав свої вітання учасникам заходів, що відбуваються у Німеччині в рамках «Католицьких днів», в якому підкреслює, що численні кризи сьогодення взаємопов'язані і впливають на все людство, тому їх необхідно вирішувати на всіх рівнях соціального, економічного та політичного життя.

«Потрібне навернення, справжня переорієнтація», бо «численні моральні, соціальні, економічні та політичні кризи, які ми переживаємо, взаємопов'язані», а тому «стурбованість щодо природи та справедливості стосовно вбогих, зобов'язання перед суспільством, захист життя та сім'ї, захист гідності кожного людського життя, а також зовнішній і внутрішній мир ідуть пліч-о-пліч». Про це пише Папа Франциск у посланні учасникам 103-го Katholikentag, головного періодичного форуму німецьких католиків, який цього року відбувається від 29 травня до 2 червня в місті Ерфурті на тему «Людина миру має майбутнє». Святіший Отець підкреслює, що згадані проблеми «стосуються всіх і можуть бути вирішені лише спільно», а для цього потрібний «широкий багатоголосий діалог на всіх рівнях суспільного, економічного та політичного життя». І саме формат «Католицьких днів», що проходять у формі дискусійних майданчиків, на думку Папи, якнайкраще сприяє цьому.

Наново орієнтуватися на Бога

Християни покликані продовжувати місію Ісуса, спрямовану на те, щоб людина повернулася до Бога, оновлюючи та виправляючи свої «стосунки з ближніми, зі створінням і, не в останню чергу, з самою собою», зазначає Наступник святого Петра, уточнюючи, що якщо єдність і гармонія, задумані на початку Богом для всього створіння, «вийшли з-під контролю», то це тому, що людина «не покладається на Бога, а не довіряє Йому», через що не робить того, що Йому до вподоби, а йде своєю дорогою, «більше не використовує творіння згідно з намірами Творця, а зловживає і жорстоко поводиться з ним заради своїх егоїстичних амбіцій влади і наживи», то Христос, з іншого боку, «називав несправедливість на ім'я і засуджував нерівність», а для того, щоб «відновити божественний порядок», часто «перевертав логіку і порядок людських цінностей» і в такий спосіб приніс мир. Адже на хресті Він «на насильство не відповів насильством, на смерть не відповідав мовою смерті».

За словами Папи, «серед тиші хреста змовкає гуркіт зброї та промовляє мова примирення, прощення, діалогу, миру». Ісус «дає нову надію, майбутнє у важкі часи», тим, які «були відкинуті на узбіччя, хворим, тим, що заплуталися в гріху», додає він, закликаючи віруючих давати останнім «нову гідність», даючи їм відчути, що вони не самотні. «Але ми також хочемо брати участь у громадському житті та політиці, – веде далі Святіший Отець, – щоб вони мали кращі умови життя, а передусім, щоб дати голос тим, кого не чують». Папа Франциск також повторює, що «без справедливості не може бути миру» і зазначає, що в Європі, а також «і в інших частинах світу, фундаментальні права людини, здається, в даний час перебувають під загрозою: через зростаючий антисемітизм, расизм та інші ідеології, які тяжіють до екстремізму і насильства».

Молитва і мирні зміни

На завершення Святіший Отець підкреслив, що День католиків є також «місцем для екуменічної зустрічі та міжрелігійного діалогу» і що «співпраця всіх людей доброї волі» необхідна для того, щоб «будувати мирне майбутнє». У зв'язку з цим він нагадав про сильне спільне свідчення християн у 1989 році, коли в Ерфурті в католицькому храмі святого Лаврентія та євангельському храмі Проповідників підносилися молитви за мир. І «чудо мирних змін, ініційоване людьми, які молилися», показало, «на що здатна молитва». «Людина миру має майбутнє. Ця впевненість є пересторогою і заохоченням для нас», – підсумував Папа Франциск, який закликав молитися одні за одних і за мир, висловивши сподівання, що Katholikentag принесе велике духовне збагачення.