На останніх етапах життя: найкращі ліки – бути поруч
  • Чтв, 16/05/2024 - 14:40

14 травня президент Папської академії захисту життя архієпископ Вінченцо Палья повідомив ватиканські ЗМІ про свою участь у міжнародній конференції в Торонто (Канада), запланованій на період із 17 до 23 травня. Захід присвячений темі підтримки хворих на останніх етапах життя.

На думку архієпископа, ця тема стає актуальною у світлі дедалі сильнішого прагнення деяких країн посилити законодавство, що стосується хворих на критичному і термінальному етапі життя.

«Фізичний біль, – заявив архієпископ Палья, – може бути важким, потрібно боротися з ним, закликаючи уряди країн поглиблювати наукові дослідження в галузі методів лікування. Ми повинні звертатися до Церков, щоб вони знову усвідомили важливість супроводу хворого до доброї смерті, яка для нас, віруючих, є переходом до життя з Христом. Важливо, щоб роздуми не зводилися до теми «так евтаназії» або «ні евтаназії», – це звучить бездушно, a зосередилися на міркуваннях про те, як супроводжувати хворого і зробити його перехід більш безболісним і менш відчайдушним».

Президент академії нагадав про дослідження, оприлюднене кілька років тому Папською академією захисту життя, за підсумками міжнародного конгресу на тему супроводу хворого на останньому відрізку життя. В опублікованому аналізі виокремлено «десять пунктів, що описують значення паліативної допомоги: у випадку невиліковної хвороби неможливість вилікувати не означає неможливість лікувати. І навіть коли більше немає засобів, щоб уникнути смерті, потрібно бути поруч із хворим, тримати його за руку, показуючи, що кохання сильніше за біль, дружба сильніша за саму смерть, яка обриває всілякі зв’язки. … Будь-яка смерть не схожа на іншу, а тому для кожного хворого необхідна індивідуальна підтримка: кожному потрібні слова, жести і присутність, звернені особисто до нього», – заявив наприкінці інтерв’ю архієпископ Вінченцо Палья.