Олімпійські ігри в Парижі: капелани чекають на спортсменів
  • Втр, 30/04/2024 - 18:45

«Менше трьох місяців відділяє нас від початку Олімпійських ігор у Парижі. До них готуються не лише спортсмени, але й капелани. Для спортсменів Олімпіада  це важкі та вирішальні моменти. Багато з них знаходять підтримку у вірі», – розповідає диякон Джейсон Ніока, відповідальний за підготовку олімпійських капеланів.

Відповідно до рекомендацій МОК, в олімпійському селищі буде діяти багатоконфесійний центр для послідовників п’яти основних релігій.

На спортсменів-католиків чекатимуть 40 капеланів. «Для спортсменів-католиків це буде місце, де вони зможуть молитися або довірити свої молитовні наміри, – каже диякон Ніока. – Там будуть капелани з різних станів: священники, диякони, миряни, богопосвячені особи, чоловіки і жінки, які будуть супроводжувати їх, готові вислухати їх у час, що є дуже важливим для спортсменів, адже це кульмінація багаторічної підготовки». Щодо Літургій, то вони звершуватимуться у сусідньому храмі Saint-Ouen-le-Vieux, який буде спеціально призначено для спортсменів. Літургії будуть проводитися кількома мовами. Однак у самому селищі всі християни матимуть один зал, де молитимуться і католики, і православні, і протестанти. Там же можна буде висповідатися. Ми хочемо не стільки щось запропонувати, скільки бути завжди доступними для спортсменів, щоб вони могли практикувати свою віру».

Диякон Джейсон Ніока, який сам є колишнім дзюдоїстом, запевняє, що спортсмени прагнуть отримати користь від духовного служіння в таких випадках. «Це пов’язано з тим, що це час великого стресу і напруги. Кожен хоче викластися на повну. А потім хтось перемагає, а хтось програє, і треба вміти прийняти поразку», – додає французький диякон.