Копти призупиняють діалог з Ватиканом через декларацію «Fiducia supplicans»
  • Пон, 11/03/2024 - 16:57

Коптська православна церква підтвердила, що її рішення призупинити діалог з Католицькою Церквою було пов’язано із «зміною позиції» Риму щодо гомосексуалізму.

У відео від 8 березня речник коптської православної церкви о. Мусса Ібрагім сказав, що «найбільш заслуговує уваги» з дев’яти постанов, виданих щорічним Священним Синодом Церкви у Ваді Ель-Натрун, Єгипет, пункт про «припинення богословського діалогу з Католицькою Церквою після зміни її позиції щодо гомосексуалізму».

У заяві єпископів цієї Церкви від 7 березня читаємо, що «після консультацій з Церквами-сестрами східної православної сім’ї було вирішено призупинити богословський діалог з Католицькою Церквою, щоб переоцінити результати, досягнуті діалогом з моменту його початку двадцять років тому, а також для встановлення нових стандартів і механізмів для діалогу в майбутньому», інформує ekai.pl.

Коптські єпископи також підтвердили, що вони відкидають «усі форми гомосексуальних стосунків, оскільки вони порушують Святе Письмо та закон, згідно з яким Бог створив людину як чоловіка і жінку». Вони додали, що Коптська Православна Церква «вважає будь-яке благословення таких стосунків, незалежно від їх типу, благословенням гріха, а це неприйнятно».

Коптська церква походить від первісної єгипетської церкви, засновником якої, згідно з традицією, був св. Марко євангелист. Він відіграв провідну роль у формуванні ранньохристиянської теології. Серед тих, хто діяв у Єгипті, були: Атанасій Великий, Кирило Олександрійський та Оріген. В Єгипті зародилися християнські течії: пустельництво, кенобітизм та монастицизм.