Новини

  • 7 Травень 2024 (14:05)

    Швейцарський єпископ Маріан Елеганті критикує доктринальну декларацію Папи Франциска «Dignitas infinita». На його думку, вчення документа є некоректним, особливо в частині смертної кари.

    Єпископ Маріан Елеганті був єпископом-помічником єпархії Кур у 2020-2021 роках. Він тривалий час займав дуже активну позицію в дискусії щодо найважливіших питань Вселенської Церкви, пише pch24.pl.

  • 7 Травень 2024 (13:57)

    Кардинал Фрідолін Амбонго є Архиєпископом Кіншаси, столиці Демократичної Республіки Конго, головою Платформи співпраці всіх африканських єпископів. Цей видатний відомий, серед іншого, своєю критикою ватиканської декларації «Fiducia Supplicans», яка дозволяє уділяти «нелітургійні» благословення одностатевим парам. Тепер, окрім «веселкової революції» з Ватикану, він отримав ще одного противника. Президенту його країни Феліксу Чісекеді набридла заангажованість кардинала у справи державної ваги. За турботу про долю співвітчизників кардинала звинуватили в підривній діяльності.

  • 7 Травень 2024 (13:42)

    Католицькій Церкві в Уганді не вистачає літургійного вина,- повідомляє сайт BBC з посиланням на місцеві ЗМІ. У дефіциті звинувачують єменських хуситів, які обстрілюють торгові судна, що пливуть через Червоне море.

    Дефіцит літургійного вина почався в лютому, і цього тижня пов’язана з церквою компанія «JW InterServices» звернулася до керівництва єпархії з проханням дуже обережно використовувати запаси.

  • 7 Травень 2024 (13:34)

    Після Світових Днів Молоді настав час для Світових Днів Дітей. Папа Франциск хоче прислухатися до голосу наймолодших. 25 травня на Олімпійському стадіоні в Римі очікують 70 тисяч дітей, і на цю подію вже акредитовано 300 журналістів.

  • 6 Травень 2024 (18:01)

    Непорочна Діва Марія, «Жінка Євхаристії», була дана нам як наша вічна Матір. Її Непорочне Серце все сильніше притягує нас до Пресвятого Серця Ісуса, - сказав кардинал Реймонд Лео Берк.

    Кардинал Берк виголосив проповідь 4 травня у храмі матері Божої Гваделупської в Ла Кросс, штат Вісконсін, США. Посилаючись на віднайдення Господа Ісуса у храмі, він розповів про зв’язок, який єднає Богородицю з Її Божественним Сином, інформує pch24.pl.

  • 6 Травень 2024 (17:04)

    Що говорить Католицька Церква про пожертви на храм? Чи зобов’язаний католик підтримувати Церкву фінансово?

    Жертвування – це важлива частина віри. Канонічне право чітко прописує наш обов’язок допомагати у потребах Церкви. Це частина нашої колективної відповідальності за добробут Церкви, щоб вона мала усе необхідне для богослужінь, для справ апостольства та милосердя, а також для належної підтримки служителів.

    Але що робити у випадку, коли ти не маєш можливості підтримувати фінансово?

  • 6 Травень 2024 (12:15)

    Пасхальне питання неможливо вирішити на локальному рівні — потрібен ще один Вселенський собор. Так прокоментував Блаженніший Святослав питання, чому греко-католики святкують Пасху із православними попри перехід на новий календар.

  • 6 Травень 2024 (12:13)
    Приготування до Пасхи в Харківському екзархаті, як в багатьох інших частинах України, відбувається в умовах дедалі частіших обстрілів. Цим болючим, сумним і виснажливим обставинам, як зазначає владика Василь Тучапець, Церква протиставляє свою постійну підтримку людям, через свою вірну присутність, прояви милосердя, людяності й ввічливості.
     
  • 6 Травень 2024 (12:10)

    Про безумовну дружбу, яку Ісус пропонує кожному з нас, Папа Франциск роздумував у своїй недільній катехизі в першу неділю травня.

     

    «Не називаю вас більше слугами, а друзями», – каже Ісус своїм учням, про що читаємо в 15-й главі Євангелії від Івана. У неділю, 5 травня 2024 р., Папа Франциск, промовляючи до вірних, які опівдні зібралися на площі Святого Петра у Ватикані на молитву «Царице Неба», заохотив замислитися над значенням цих слів, які Христос промовив під час прощання зі своїми найближчими друзями.

    Більше ніж спільність благ і задумів

  • 6 Травень 2024 (12:08)

    Президент України Володимир Зеленський привітав Отця і Главу Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава з 54-річчям.

    «З особливою радістю вітаю Вас із Днем народження, який припадає на відзначення Воскресіння Христового. Хай світло цього свята примножить добрі побажання, яким сьогодні Вас заслужено вшановують українці», — написав у привітанні пан Президент.

    Володимир Зеленський відзначив, що цінує зусилля Глави УГКЦ заради того, щоб Україна була міцною та впевненою у своїх силах.

  • 6 Травень 2024 (12:07)

    «Ми з вами віримо й дякуємо Ісусові Христові за його спасенну місію для людського роду та воскресіння з мертвих! Він воскрес й воскресить кожну людину, яка зачалася в лоні матері! Дякуємо нашому Спасителеві за його перемогу над смертю, за звитягу над демоном та усяким злом!» Про це говорить владика Ігор Возьняк, архиєпископ і митрополит Львівський, у Великодньому посланні.

     

    ВЕЛИКОДНЄ ПОСЛАННЯ

    владики Ігоря Возьняка, архиєпископа і митрополита Львівського

  • 6 Травень 2024 (11:59)

    В обличчя агресорові, який сьогодні нас вбиває, хоче залякати різними психологічними спецопераціями, скажімо: Христос воскрес! Твій страх більше ніколи не може поневолити моє серце. Ми віримо в перемогу України, тому що віримо у Воскреслого Христа! Перемогою України Христос звільнить Європу і світ від страху смерті, який хоче посіяти на цілий світ сучасний терорист.

  • 6 Травень 2024 (11:56)

    Розпочавши свої недільні заклики після молитви «Царице неба» привітанням для християн, які цього дня відзначали Великдень, Папа Франциск завершив зустріч з паломниками проханням не забувати про Україну, «яка дуже страждає».

     

  • 4 Травень 2024 (16:57)
    Нещодавнє відкриття археологів у центрі Єрусалима може слугувати підтвердженням біблійних текстів. Нові докази вказують на те, що стіна, яку раніше приписували Єзекії, насправді була зведена ще його прадідом, царем Уззією, що узгоджується із записами в Другій книзі Хронік.
     
    Вчені з МАА, Тель-Авівського університету та Інституту науки Вейцмана за допомогою радіовуглецевого датування встановили, що знаменита стіна в Єрусалимі була побудована не Єзекією, а його прадідом Уззією.
     
  • 4 Травень 2024 (16:46)

    У понеділок, 29 квітня, розпочинається Страсний тиждень — особливий період підготування до Великодня. З цієї нагоди публікуємо розклад богослужінь на Страсний тиждень і Великдень у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві. Також додаємо посилання на трансляції, які у ці дні буде здійснювати «Живе телебачення».

    Понеділок, 29 квітня

    07:30 — Утреня, часи, обідниця

    18:00 — Літургія Передшеосвячених Дарів

    Вівторок, 30 квітня

    07:30 — Утреня, часи, обідниця

    18:00 — Літургія Передшеосвячених Дарів

  • 4 Травень 2024 (16:44)
    Зустрічаючись із керівниками Міжнародного руху для християнських подружніх пар «Équipes Notre-Dame», Святіший Отець наголосив на важливості підтримки та катехизації для подруж, закликаючи до свідчення дітям любові між батьками.

    У суботу, 4 травня 2024 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції керівників Міжнародного руху для християнських подружніх пар «Équipes Notre-Dame». У своєму слові Святіший Отець зазначив, що у цю мінливу епоху християнській сім'ї загрожують небезпеки й спокуси у багатьох сферах, вказуючи у цьому контексті на цінність такого руху для Церкви.

  • 4 Травень 2024 (16:43)
    Приймаючи на аудієнції у Ватикані паломників з Амстердама, Папа Франциск підкреслив їхні зусилля для підтримки соціальних ініціатив та побажав радісно свідчити про віру і конкретну любов до ближнього.
  • 4 Травень 2024 (16:42)
    Зустріччю з душпастирями з центрального округу Римської дієцезії Єпископ Риму Папа Франциск завершив цикл зустрічей на парафіях, започаткованих у листопаді минулого року.
  • 4 Травень 2024 (16:41)
    Настоятель парафії святого Архистратига Михаїла в Тисмениці на Івано-Франківщині розповідає в інтерв’ю для ватиканських медіа про глибокий досвід горя і віри, які переживають священники, коли до їхніх парафій повертаються загиблі на фронті солдати. А в контексті Великодня наголошує: «Для нас це не просто свято. Для нас – це все, бо де Христос воскрес, там смерть втікає».
  • 4 Травень 2024 (16:39)
    Зустрічаючись із учасниками конференції «Відшкодування непоправного», організованої з нагоди Ювілею на честь Пресвятого Серця Ісусового, Святіший Отець наголосив на християнському значенні відшкодування за вчинену кривду, вказуючи на два вимогливі наставлення у цьому процесі.

Сторінки