Архиєпископ Мюллер нагадав, що вчення Христа і Церкви щодо нерозривності подружжя не підлягає обговоренню
  • Суб, 14/12/2013 - 18:46

Префект Конгрегації Доктрини Віри відповів на критику деяких німецьких єпископів, які стверджували, що він хоче заблокувати обговорення на тему пастирської опіки розлучених, які перебувають у несакраментальних зв’язках. У жовтні Архиєпископ Герхард Мюллер опублікував статтю, схвалену Папою Римським, у який нагадує вчення Христа і Церкви про нерозривність шлюбу, зазначаючи, що його зміна не належить до компетенції Церкви.

Цей текст різко розкритикували деякі німецькі єпископи, серед яких і кардинал Рейнхард Маркс з Мюнхена. Відповідаючи на звинувачення, Архиєпископ Мюллер заявив, що він не мав наміру блокувати обговорення про розлучених, а тільки нагадав його підстави, тобто вчення Христа і Церкви, яке не підлягає обговоренню. Він також зазначив, що визнання віри «не слід плутати з програмою політичної партії, яка б відповідала очікуванням своїх членів і виборців». Відповідальне пастирське вчення завжди має ґрунтуватися «на здоровому вченні», – сказав префект Конгрегації Доктрини Віри.

Архиєпископ заперечив, що між ним і Папою Франциском є розбіжності в цьому питанні.

– Злим фантазіям не допомагають будь-які раціональні аргументи – прокоментував він чутки в інтерв'ю для «Passauer Neue Presse».

Недавно гамбурзький тижневик «Die Zeit» описав Архиєпископа Мюллера як «найзатятішого опонента» Папи Франциска. Він навів думку богослова і критика Церкви, Ханса Кюнга, що Папа Бенедикт XVI сповняв свій папський уряд завдяки підтримці Архиєпископа Мюллера.

– Мене це трохи тішить, що з чистої опозиції до моєї скромної персони, з запеклого противника тепер Кюнг став затятим прихильником Папи – іронічно ствердив Архиєпископ Мюллер. Він визнав, що йому приємно «бачити, як Ганс Кюнг у літніх вже роках висловлює захоплення наступником св. Петра». Водночас префект Конгрегації Доктрини Віри впевнений, що Папа «має братні та дружні стосунки зі всіма його найближчими співпрацівниками».

В інтерв'ю для «Passauer Neue Presse» Архиєпископ Мюллер скористався можливістю наголосити на своїй позиції в дискусії про ставлення Церкви до розлучених, які мають нові зв’язки. Він пояснив, що в статті, опублікованій у ватиканській газеті «L'Osservatore Romano», він не говорив про «закінчення обговорення цього питання, але про його принципи в науці Христа і Церкви», які «не підлягають плебісциту». Відповідальне душпастирство завжди ґрунтується на здоровій науці, – наголосив Архиєпископ Мюллер.

За матеріалами: wiara.pl