Білорусь: Трьох католицьких священників несподівано ув’язнили
  • Птн, 26/05/2023 - 10:54

Двох священників, настоятелів римо-католицьких парафій Вітебської дієцезії, а також пароха греко-католицької парафії затримали силовики 25 травня. Це сталося вдень, до ночі священників не відпустили – вони за ґратами.

Це настоятель парафії в Міорах, декан Міорського деканату отець Андрій Кулік, настоятель сусідньої парафії в Ідолці отець В’ячеслав Адамович та настоятель полоцької греко-католицької парафії отець Олександр Шауцоу.

Як повідомляє Katolik.life, римо-католицьких священників затримали майже одночасно – за обома приїхали приблизно о 15:00 (у цей час християни згадують смерть Ісуса Христа на хресті) на плебанії (місце проживання священника) в Міори та Ідолку. Відомо, що в о. В'ячеслава забрали комп'ютер і гаджети. Обох священників вивезли в Міори. Інші деталі поки уточнюються.

Згідно з наявною наразі інформацією, священників можуть звинувачувати у діяльності в Інтернеті (коментарі, підписки на інформаційні ресурси), за яку впродовж останніх двох років масово затримували жителів Білорусі.

Парафіяни в Міорах також досі не можуть нічого дізнатися про свого пароха і моляться за нього. Святу Літургію 25 травня довелося скасувати. Найближчої неділі католики відзначатимуть одне з найвизначніших свят – Зіслання Святого Духа. Якщо до цього часу священники не будуть звільнені, доведеться шукати їм заміну, а це нелегко в умовах нестачі священників.

Також раніше у Вітебській області затримали кількох священників католицьких парафій.