Бірма: армія атакує християнських біженців
  • Чтв, 20/01/2022 - 16:06

Від минулого тижня конфлікт у Бірмі знову загострився. В понеділок армія атакувала табір біженців поблизу Лойкау, столиці штату Кайя, на сході країни. Військові проводили облави, під час яких загинули дві сестри 18 та 7 років та 50-літній чоловік. Архиєпископ Марко Тін Він черговий раз закликав до миру.

У розбомбленому таборі перебувало 600 біженців із Лойкава, де трапилися сутички між армією та бійцями Народної Оборони. Там були також біженці з села Мосо, де на Різдво бірманські солдати вбили 35 осіб.

У східній Бірмі немприпиняється насильство та бомбардування. Тисячі бірманців були змушені тікати й ховатися в лісах, церквах та інших установах. Частішими стають сутички між хунтою і повстанцями в районах, населених переважно християнами. Останніми днями було знищено зокрема храм у Духу.

У Лойкаві, що налічує 90 тисяч мешканців, 50 тисяч були змушені тікати. Шість місцевих католицьких парафій спустошені. Багато храмів перетворили на центри для біженців. 200 осіб  знайшли притулок у катедральному соборі. Переміщені віруючі зазнають голоду, холоду і насильства, вони потребують матеріальної допомоги та шукають духовної підтримки.

ЮНІСЕФ засуджує повітряні напади на мирних жителів, які також призводять до страждань і смерті дітей. Організація закликає надавати пріоритетний захист дітям. За повідомленням католицької інформагенції UCA News, понад 1400 осіб, у тому числі 50 дітей, були вбиті після перевороту в лютому минулого року, а понад 10 тисяч осіб заарештовані, у тому числі багато священників і пасторів. Згідно зі звітом ООН, упродовж перших днів цього року майже 200 тисяч осіб були переміщені на південному заході країни, зруйновано 1500 будинків, храмів та інших споруд.

Митрополит Мандалая, Архиєпископ Марко Тін Він, звернувся із закликом до миру. Він попросив католиків по всій країні збиратися у цьому наміренні на адорацію щосуботи та відправляти Літургію в першу неділю місяця.