Блаженніший Святослав назвав заяви митрополита Алфєєва напівправдою
  • Чтв, 28/03/2013 - 09:52

На зустрічі з студентами Східноєвропейського університету в Луцьку 27 березня, відповідаючи на запитання наступного змісту: «Ваше Блаженство, якраз на Стрітення московський владика Іларіон, в інтерв’ю московському телеканалу «Вєсті» сказав, що Ватікан визнав, що створення Унії було помилкою. Це правда, чи типова московська правда в лапках», Блаженніший Святослав сказав наступне:

«Я би сказав, це є напівправда, але часом напівправда може бути гірша від… знаєте чого. Офіційно в стосунках між Католицькою Церквою і православними церквами було відкинуто уніятизм, як засіб поєднання Церков. Що це означає? Уніятизм - це коли якась церква збільшує кількість своїх вірних за рахунок того, що вона відкушує частину іншої церкви.

Такий яскравий приклад уніятизму ми маємо в Галичині в 1946 році, коли Сталін інсценував знищення Греко-Католицької Церкви, а всі церкви і всіх вірних зі священиками автоматично зробили православними. Очевидно, що такий спосіб ніколи не приведе до поєднання церков. Чому? Бо це є спосіб війни між церквами. Тому цей спосіб є абсолютно неприйнятний. Але коли мова йде про Унію, як про існування Католицьких Церков східної традиції, як наша – ніхто цього не засуджував. Більше того, признання права на існування Східних Католицьких Церков це є необхідна умова для того, щоб можна було будувати екуменічний діалог і поки це не буде визнано, завжди буде хтось казати, що хтось є перешкодою. Отож, тут потрібно уточнити терміни. Тобто, що таке уніятизм, а що таке є Унійні Церкви, які мають своє право на існування. А крім того, наше існування – це є щось, що було посвідчене кров’ю мучеників, зокрема в часи комунізму , а це – знак, що це є Божа воля і певна місія яку ті Церкви мають сповнити у сучасному християнстві.»