Близько 2 мільйонів дітей у всьому світі стають жертвами проституції
  • Нед, 26/07/2015 - 21:30

Близько 2 мільйонів дітей у всьому світі стають жертвами проституції; майже 21 мільйон людей - жертвами примусової праці, з яких більше половини - жінки і дівчата. Такі деякі дані з доповіді іспанської Єзуїтської служби мігрантам («Servicio Jesuita a Migrantes», SJM), розробленої в Інституті міграції міста Комільяс. Дослідження з цього питання проводилося з нагоди Всесвітнього дня боротьби з сучасною работоргівлею, який відзначатиметься 30 липня.

Торгівля людьми перетворюється на «процвітаючий бізнес, що не перестає рости в глибинах нової глобальної економіки», наголошується в доповіді Служби мігрантам, опублікованій на сторінках католицького інформаційного агентства «Fides». За даними досліджень Організації Об'єднаних Націй, в торгівлю людьми залучені щонайменше 4000000 чоловік. Найбільш поширеною формою зловживань є сексуальна експлуатація (79%), однак існують і інші форми зловживань: трудове рабство і торгівля людськими органами.

Міжнародна організація з міграції говорить про 500 тисяч жінок, які щороку прибувають до Західної Європи і стають жертвами сексуальної експлуатації; дуже часто їх приводять сюди брехливі обіцянки працевлаштування в багатьох державах, так як більшість з них прибувають з країн, що розвиваються.

Другою формою найбільш поширеної експлуатації є торгівля людьми з метою нелегальної роботи. За даними Міжнародної організації праці, число жертв примусових робіт у всьому світі сягає майже 21 мільйона чоловік. Трудова експлуатація відбувається в будівельному секторі, сільському господарстві, в текстильній галузі, транспортних компаніях, в побутовому обслуговуванні, а також в бізнесі жебракування.

Такий тип торгівлі людьми не є лише порушенням прав робітників, оскільки його жертви змушені трудитися в нелюдських умовах. Тут можна назвати надмірну тривалість робочого дня; низьку заробітну плату, якщо така взагалі існує; робочі місця, що не відповідають мінімальним санітарно-гігієнічним нормам і вимогам виробничої безпеки; ситуація боргової кабали.

У доповіді іспанських єзуїтів наголошується, що розкриті випадки як і  раніше залишаються рідкістю, в той час як сексуальна експлуатація жінок стає все більш частим предметом скарг, тому саме вона є найбільш документованим типом торгівлі людьми.