Богородичний День у Зарваниці
  • Чтв, 17/10/2013 - 08:23

В той час, коли на площі святого Петра у Ватикані, у присутності величезної кількості вірних, о 17 годині 12 жовтня (18 година в Україні) Святійший Отець Франциск зустрічав фігуру Фатімської Богоматері, у Зарваниці на площі перед монументальним образом Зарваницької Богоматері, близько тисячі вірних складали акт посвяти Богородиці. В духовній і молитовній єдності зі Святішим Отцем Згромадження Воплоченого Слова на щорічній прощі до Зарваниці зібрало священиків-монахів, сестер-монахинь, вірних зі всіх парафій, якими опікуються священики, друзів та приятелів Згромадження з різних куточків нашої Батьківщини.

Щорічна проща Згромадження Воплоченого Слова – це вже немала традиція. Багато років поспіль в першу неділю жовтня організовується проща до Зарваниці, як момент спільної подяки Богові за всі дари, які отримує кожен член Згромадження від Господа Бога. На цю прощу, по можливості,  з’їжджаються всі священики, брати монахи та сестри монахині Згромадження з цілої України. Також багато вірних з наших парафій, наших родичів, знайомих та доброчинців виявляють бажання брати участь у цьому спільному молитовному заході. Багато разів нас зустрічав сам Митрополит Тернопільський Василь (Семенюк), який звертався до всіх присутніх зі своїм пастирським словом. Цьогоріч він особисто не зміг бути з нами, але день перед тим у телефонному режимі він благословив і передав всім учасникам найщиріші привітання. Приїхали прочани з Івано-Франківська та області, Тернопільщини, Закарпаття (Дубове, Тячів), Львівщини (Стрий) та Вінниці. 

Чому саме до Зарваниці? Тому що спільнота священиків і сестер Чернечої Родини віддана під Покров Марії і носить назву «Зарваницької Богородиці». Це пов’язано з особливою маріїнською духовністю, якою повинен жити кожен член Згромадження, складаючи четвертий обіт рабства Марії, згідно навчання святого Людовіка Гріньон з Монтфорту. І, оскільки Зарваниця – це місце особливого вшанування Богородиці в Україні, тому ми їдемо всі разом, щоби відновити нашу посвяту Марії. Також я помітив, що у Зарваниці, незважаючи, що хтось приїжджає з іншого регіону, з іншої єпархії, кожен почувається як у себе вдома. В цьому велика заслуга священиків і братів семінаристів, які обслуговують це прекрасне місце Марії.

Чому ми назвали це паломництво «Богородичним днем» у Зарваниці? Тому, що так співпало, що саме у ці дні у Ватикані проходили «Богородичні дні» під головуванням Святійшого Отця, Папи Франциска, який зустрінув статую Богородиці з міста Фатіми і у її стіп поклав золоту вервицю. Від 15 години в суботу на площі у Ватикані близько 100 тисяч осіб очікували приїзду статуї Марії, яку гелікоптером привезли з аеропорту на територію Ватикану, звідки урочисто і процесійно перенесли на площу святого Петра. Ми завжди цю прощу організовуємо у першу суботу жовтня, але цього року перенесли на другу з причини посвяти храму Богородиці у Погоні, яка співпала саме на першу суботу місяця.

Що ж навчав Святіший Отець про Марію? Папа Франциск провів молитву «Via Matris» (Дорога Матері). Це молитва на честь 7 мечів болю Божої Матері. Він звернув увагу присутніх на те, що статуя Марії, Матері Христа і Церкви, нашої Матері, яка прибула з Фатіми, допомагає відчути присутність Пресвятої Богородиці серед нас. Святійший Отець завернув увагу на віру Марії: вона розв’язала вузол гріха, який був зав’язаний непослухом Єви; вона дала Ісусові людське тіло; Її віра є шляхом, паломництвом;

13 жовтня в день спогаду останнього об’явлення Богородиці у Фатімі, Святійший Отець наприкінці богослуження провів Акт вручення світу під покров Пресвятій Богородиці, закінчивши молитвою «Ангел Господній». А ми цю посвяту у Зарваниці здійснили в суботу ввечері, прочитавши молитву віддання перед монументальним образом на площі перед Собром. Папа ствердив, що Марія дивиться на кожного з нас і вказує на Ісуса, завжди веде до свого Сина Ісуса, бо тільки у Ньому спасіння, тільки Він може перетворити воду самотності, труднощів, гріха у вино зустрічі, радості, прощення. Тільки Він! Так і ми, у Зарваниці, всі відчули на собі ласкавий погляд Марії, яка опікується нами і дозволила нам провести це прекрасне паломництво – Святу Літургію, Хресну Дорогу, відвідини чудотворної ікони і спільну трапезу з піснями на площі у Зарваниці.

Дякуємо Богові і Марії за цей прекрасний день.

о. Йосафат Бойко, ВС