Церква в Нігерії хоче перегляду проісламської конституції
  • Втр, 15/06/2021 - 15:23

Нігерійські єпископи закликають переглянути конституцію, щоб вона стала рівним правом для всіх громадян. Хоча основний закон забороняє встановлення в цій країні однієї релігії як домінуючої та державної, на практиці існує привілейоване місце для ісламу, дискримінуючи представників інших релігій.

Єпископи наголошують, що для гарантування миру та національної єдності треба покласти край особливому статусу, яким користується іслам у Нігерії. Вони нагадують, що права мусульман багаторазово гарантовані конституцією, і в ній немає згадок про представників християнства чи будь-якої іншої релігії, що перетворюється на дискримінаційні дії в повсякденному житті.

Конституцію Нігерії прийняли 1999 р., коли військова диктатура зазнала краху. Для захисту розпочатого тоді процесу демократизації губернатори окремих штатів мали велику свободу для застосування закону. Це призвело до того, що в третині з 36 нігерійських штатів, запровадили ісламський закон шаріату, який зобов’язує також немусульман. Це призвело до різних форм дискримінації представників інших релігій, серед яких порушення такого фундаментального права, як свобода совісті. Наприклад, коранічні суди забороняють навернення з  ісламу і не ставляться до всіх релігій як до рівних перед законом. Звідси заклик єпископів переглянути конституцію Нігерії, щоб усунути дискримінаційні положення та зробити всіх громадян рівними перед законом. Звернення католицьких єрархів підтримали також представники протестантських громад, присутніх у країні.