Церква завжди служила зараженим і цим вирізнялася,- Вітторіо Мессорі
  • Срд, 01/04/2020 - 14:15

Під час епідемії духовенство завжди було дуже активним. І багато священників помирали. Це не було випробування Бога, а усвідомлення власної місії. Церква вирізнялася цим свідченням, залучала своїх людей, щоб полегшити страждання іншим, – нагадує Вітторіо Мессорі. Говорячи про нинішню епідемію, він визнає, що навіть сьогодні не бракує чудових священників, вже кількадесят померли від коронавірусу, але це акти індивідуального героїзму. Натомість бракує загальної мобілізації.

Однак Мессорі чітко наголошує, що обов'язком християнина є виконувати вказівки законної влади, якщо вони не суперечать вірі. Однак нинішня ситуація зайшла занадто далеко. На думку католицького письменника та апологета, у багатьох випадках можна було б служити Літургії в церквах і одночасно дотримуватися всіх норм безпеки, передбачених сьогодні законом. В Італії є багато великих храмів з хорошими звуковими системами. Достатньо було б відповідних заходів безпеки. Усе це можна було б організувати – додає Мессорі.

Італійський письменник також з сумом прийняв новину про закриття святилища в Лурді, яке завжди було відкритим, навіть під час війни чи антиклерикальних режимів. Однак він визнає, що розуміє це рішення, бо відкрите святилище могло би мобілізувати паломницький рух, що в цих умовах недоцільно.