«Цей піст інакший» — тема нового числа «Кани»
  • Срд, 26/03/2014 - 10:10

Цього року Великий піст припадає на час, коли в державі відбуваються тривожні події. Чи цей піст стане для нас інакшим, ніж завжди? Про піст як особисту революцію кожного, про особливе значення духовної боротьби в дорозі до Воскресіння та час духовного зцілення – у темі квітневої «Кани».

Із львівським священиком Василем Рудейком у «Кані» вже було інтерв’ю в березневому числі. Проте після тієї розмови отець знову поїхав до Києва і був там у трагічні дні 18–20 лютого. І цього разу в розмові він ділиться тим, що пережив на Майдані у ті дні... Отець розказує також про те, як прощати тим, хто вбивав, і як нам цього року святкувати Воскресіння:

«До Пасхи у нас ще є трохи часу. Це час для того, щоб кожен із нас, можливо, трохи дистанціювався від тих подій, які сталися, від переживань за тих, хто постраждав, втратив рідних, близьких. Погляньмо на себе. Подумаймо: що зробив Майдан конкретно мені? Ось стрижневе питання, яке має собі поставити кожен із нас – і той, який був на Майдані, і той, який сидів біля телевізора, і той, який не поїхав до Києва, а тепер себе вбиває за це... Що я можу зробити для того, щоб наша країна дійсно воскресла? Чи навчуся жити без хабара? Чи вивчу історію України для того, щоб могти розказувати її людям, які на сході? Чи шукатиму точки дотику сходу і заходу, півночі і півдня України, на основі яких відбудеться воскресіння нашої держави? Ось те, над чим ми повинні працювати».

У цьому номері багато різних людей розповідають про те, у чому для них є «інакшість» цьогорічного посту. Зокрема Мирослав Маринович, правозахисник, релігієзнавець, віце-ректор Українського Католицького Університету говорить:

«Сьогодні в Україні все інакше, і піст також. Він набуває особливо очищувального значення. Бо нинішня доба – це час напруженої боротьби з бісами, які зімкнули ряди і галасливо переконують світ, що вони непереможні. Отож, як тут не згадати євангельське: «А щодо цього роду бісів, то його виганяють лише молитвою і постом» (Мт. 17, 21)? А чому цим шляхом можна вигнати бісів? Бо через власне очищення і звільнення від гріха людина перестає бути рабом цих бісів – вона виводить себе за межі їхнього впливу».

Окрім теми номера, в «Кані», як завжди, основне місце присвячене сімейним темам. У цьому номері є інтерв`ю з сім`єю Василя та Олі Писарчуків, які мають шестеро малих дітей і кажуть, що як Бог дасть ще дітей, то вони з радістю приймуть, бо важко з однією дитиною, а коли їх багато – це легше.

Цікавим буде «ближче» знайомство з львівським архієпископом РКЦ Мечиславом Мокшицьким, який малим хлопцем любив лазити по березах, і, очевидно, й не думав про те, що через багато років стане секретарем двох Пап Римських.

Також у цьому числі читайте матеріал про безпритульних друзів Спільноти святого Егідія, та про те, чому варто вчитися приймати неповносправність як дар. А ще – цікаві розмови, блоги, про книжкові новинки та кінорецензії, захопливі подорожі, корисні рецепти та добрі поради.

Журнал «Кана» можна передплатити. Передплатний індекс: 68747. Вартість передплати журналу «Кана» на 2014 рік, включно з поштовими витратами: 1 міс. - 14.55 грн., 3 міс. - 43.05 грн., 6 міс. - 84.45 грн., 11 міс. - 154.05 грн.

Про «життя» «Кани» читайте у Фейсбуці.