Через війну росії проти України «Червоний Хрест» розшукує 23 тисячі зниклих безвісти
  • Втр, 27/02/2024 - 11:40

Майже 23 тисячі справ знаходиться в Офісі Центрального агентства розшуку Міжнародного комітету «Червоного Хреста» (МКЧХ) з питань міжнародного збройного конфлікту між росією та Україною. Це означає, що відділ цієї однієї з найбільших гуманітарних організацій, створений у березні 2022 року, намагається знайти будь-яку інформацію про цю кількість зниклих безвісти у зв’язку з війною. «Родини воліють радше дізнатися, що їхні близькі загинули, аніж нічого не знати», — каже Клер Каплун, відповідальна за комунікації в офісі.

Жінка наголошує, що кількість випадків стосується лише звітів, які подають безпосередньо в організацію. «Але, звичайно, є сім’ї, які не зверталися до нас, які зверталися безпосередньо до влади чи інших організацій. Тож цифра понад 22 тисячі зниклих безвісти – це кількість справ, про які нам відомо і з якими до нас зверталися», – додає вона.

Клер Каплун наголошує чималий масштаб трагедії: «Були дні, коли ми отримували по 1000 запитів на день. Більшість повідомлень, які ми отримуємо, стосуються військовослужбовців, тобто людей, які пішли на фронт. І врешті-решт, якщо ми зможемо надати відповіді та повідомлення сім’ям, це означає, що ці люди фактично потрапили в полон».

Сам процес залишається делікатним і складним. Цього не приховує Клер Каплун в інтерв’ю для «Радіо Ватикану». «Наразі нам вдалося надати інформацію понад 8 тисячам сімей», – каже вона. «Коли ми дзвонимо людям, щоб повідомити новини про їхніх близьких (…), це завжди дуже насичений емоційний момент, – розповідає вона. – Тому що їм кажуть, що їхня кохана людина у полоні. Тож, звісно, ​​якщо ви висловите це таким чином, ви можете подумати, що це зовсім не добра новина, але для деяких сімей, які хвилюються, чи не помер їхній близький, це дійсно позитивна новина».

Клер Каплун наголошує, що кожна справа вирішується по-своєму: «Деякі справи вирішуються швидко, а інші займають набагато більше часу. Оскільки не все під нашим контролем, ми покладаємося на інформацію, яку отримуємо, особливо від російської та української влади (…). У випадках, коли ми не отримали жодних списків з цими людьми, це, на жаль, може зайняти багато часу».