Декрет про літургійне святкування свята Марії Магдалини
  • Пон, 18/07/2016 - 17:02

Літургійний спомин св. Марії Маґдалини, який є обов`язковим для всієї Церкви римського обряду цього року Католицька Церква відзначатиме як свято. Ця поправка внесена за бажанням Папи Франциска у форму декрету Конгрегації богослужінь і дисципліни Таїнств. Декрет датований 3 червня і підписаний префектом названої Конгрегації кардиналом Робертом Сара, оприлюднено одночасно з поясненням секретаря Конгрегації монсеньйора Артура Роча. Він зазначає, що дане рішення вписується в актуальний церковний контекст і має на меті «підкреслити значення цієї жінки, яка проявила велику любов до Христа і була так люблена Христом».

Текст декрету

Церква, як на Заході, так і на Сході, завжди оточувала найвищими почестями святу Марію Магдалину, першого свідка і провісницю Воскресіння Господнього, хоча відзначала її в літургії різними способами.

Оскільки Церква в наш час покликана роздумувати більш глибоко над достоїнством жінки, над новою євангелізацією і над величчю тайни Божого милосердя, здалося добрим, щоб вірним був запропонований також приклад святої Марії Магдалини. Адже ця жінка, відома як та, хто полюбив Христа, була особливо улюблена Христом і названа святим Григорієм Великим «свідком Божого Милосердя» і святим Фомою Аквінським «апостолкою апостолів». Вона може стати для вірних взірцем виконання завдання жінки у Церкві.

Тому Верховний Понтифік Франциск вирішив, що літургійне святкування святої Марії Магдалини віднині і на майбутнє треба вписати до загального Римського календаря у ступені свята, замість спомину, як це було до цього часу.

Новий літургійний ступінь не веде за собою жодної зміни дня, в якому проходить літургійне святкування. Натомість у текстах Месалу і Літургії Годин необхідно провести наступні зміни:

а) день, призначений на літургійне святкування святої Марії Магдалини залишається тим самим, як вказано у Римському календарі, тобто 22 липня.

б) тексти, які мають вживатися у Месі і Божественному офіції, залишаються цими самими, що містяться в Месалі і Літургії Годин на вказаний день. У Месалі лише додається власна префація, яка долучається до цього декрету. Завданням Конференції єпископів буде перекласти текст на місцеву мову. Після затвердження Апостольським Престолом цю префацію можна буде використовувати в літургії, і у відповідному часі внести у наступне видання власного Римського Месалу.

Там, де святу Марію Магдалину, згідно з партикулярним правом, вшановують у літургії в інший день і в іншому літургійному ступені, також і на майбутнє зберігається той самий день і той самий ступінь.

Ця постанова скасовує всі інші, що їй суперечать.

Дано в Конгрегації Божого Культу і Дисципліни Таїнств, 3 червня 2016 року, в урочистість Пресвятого Серця Ісуса.

Роберт Кард. Сара, Префект
Артур Рош, Архієпископ Секретар