Дикастерія віровчення: сприяти доступові до таїнств одиноких матерів
  • Птн, 15/12/2023 - 16:50

Відповідаючи на запитання єпископа з Домініканської Республіки, Префект Дикастерії віровчення, лист якого також затвердив Папа Франциск, звертає увагу на те, що факт народження дитини поза шлюбом не може бути причиною для того, щоб виключати самотню матір із життя церковної спільноти.

 

Бути одинокою матір’ю не є перешкодою для доступу до Євхаристії, бо як у випадку всіх християн, Сповідь зі скоєних гріхів відкриває шлях до святого Причастя. Ба більше, церковна спільнота повинна цінувати той факт, що вони прийняли та захистили дар життя, щоденно ведучи змагання за зростання своїх дітей. Про це йдеться у листі кардинала Віктора Фернандеса, Префекта Дикастерії віровчення, якого він написав у відповідь на емайл від єпископа Рамона Альфредо де ла Круз Бальдери з Домініканської Республіки, який висловив стурбованість поведінкою деяких самотніх матерів, які уникають участі в таїнствах через «страх перед ригоризмом духовенства і лідерів громади». Ця проблема є особливо гострою в деяких частинах Латинської Америки.

Ліки, а не винагорода

У листі очільника Дикастерії віровчення, написаному за підсумками аудієнції з Папою Франциском, зазначається, що також і Святіший Отець отримує листи, в яких йдеться про те, що в деяких країнах як священики, так і деякі миряни, чинять перешкоди матерям, які народили дитину поза подружжям, в доступі до таїнств, навіть у тому, щоб охрестити дитину. Кардинал Фернандес, цитуючи слова Папи Франциска про те, що «Пресвята Євхаристія є відповіддю Бога на найглибший голод людського серця», підкреслює, що жінки, які зробили вибір на користь життя, що також ускладнило їхній спосіб життя, «повинні заохочуватися приступати до спасенної та відрадної сили Святих Тайн».

Допомогти в збереженні гідності

Вочевидь, Префект Дикастерії визнає, що можуть існувати «складні ситуації», які вимагають душпастирського розпізнання та супроводу. Може, наприклад, трапитися, що з огляду на непросте становище, деякі з таких матерів вдаються до торгівлі своїм тілом з метою утримання сім’ї. «Християнська спільнота покликана зробити все можливе, щоб допомогти їм уникнути цього дуже серйозного ризику, а не суворо засуджувати їх», – наголошує він, зауваживши, що часто, коли коментують євангельську розповідь про жінку-перелюбницю, підкреслюють останню фразу: «більше не гріши».

«Звичайно, Ісус постійно заохочує людей змінити своє життя, щоб вірніше відповісти на Божу волю, щоб жити з більшою гідністю. Однак ця фраза не є центральним посланням цього євангельського уривку, яким є всього лише заохочення визнати, що ніхто не може кинути перший камінь. Саме тому Папа Франциск, звертаючись до матерів, які змушені самі виховувати своїх дітей, нагадує їм, що "у важких ситуаціях, які переживають найбільш потребуючі, Церква повинна особливо дбати про те, щоб зрозуміти, втішити та інтегрувати їх, уникаючи нав'язування їм низки правил, наче каміння, що може призвести до того, що вони почуватимуться засудженими та покинутими тією самою Матір'ю, яка покликана принести їм Боже милосердя"», – читаємо в листі.