До 51 мови ватиканських ЗМІ додано монгольську
  • Суб, 10/02/2024 - 12:31

З 31 січня 2024 року інформаційний портал Святого Престолу Vatican News почав публікувати новини мовою азіатської країни, яку Папа Франциск відвідав у вересні минулого року. Завдяки співпраці з місцевою Церквою монгольська мова стала 52-ю мовою журналістських матеріалів Ватикану. Усі звернення Святішого Отця з нагоди недільної молитви Ангел Господній та загальних аудієнцій у середу будуть перекладені монгольською мовою та опубліковані на сторінках Ватиканського порталу. 
Мовлення на околиці світу, у найвіддаленіші громади, було в самій ДНК Радіо Ватикану з часу першого радіозвернення Папи Пія XI у 1931 році. В останні роки на сайті Vatican News з’явилися матеріали івритом, корейською, македонською, а тепер і монгольською мовами. 

«Ми раді цій новій нагоді читати слова Святішого Отця монгольською мовою», — наголосив кардинал Джорджіо Маренго, апостольський префект Улан-Батора. – Це один із плодів його нещодавнього візиту на землю Вічного Блакитного Неба, який торкнувся сердець не лише монголо-католиків, а й багатьох людей інших релігій: вони були глибоко вражені людським і духовним свідченням Папи Франциска, який наголосив на цінностях нашої традиції». За словами кардинала, новий інструмент євангелізації, який передає вчення Наступника св. Петра також  монгольською мовою, допоможе розкрити потенціал церковних ЗМІ завдяки сучасним комунікаційним каналам. 

«Для нас ця «малість» така ж велика, як Монголія», - зазначив Паоло Руффіні, префект Департаменту комунікацій. - Наш сервіс і місія полягає в тому, щоб охопити всіх, використовуючи максимальну кількість мов. Співпраця з мешканцями територій, куди доходить наше слово, підкреслює важливість спільного протистояння викликам, спільного шляху, щоденних «великих справ» у, здавалося б, незначних речах. Крок за кроком. У Церкві, - наголошував Руффіні, - немає нічого занадто великого чи занадто малого. Передача мовлення монгольською мовою допоможе всій Церкві заново усвідомити цінність крихітних зерен. Те, що ми отримуємо, перевищує те, що ми віддаємо. Як часто повторює Папа Франциск, Боже Об’явлення відбувається в малому: Святий Дух завжди обирає мале, бо Він не може увійти у велике, горде і самодостатнє».

 За словами головного редактора ватиканських ЗМІ Андреа Торніеллі, «поїздка до Монголії у вересні 2023 року була особливою через свідчення, яке ми всі отримали від цієї маленької Церкви, яка все ще зароджується, яка присвячує себе служінню ближнім. В історію вже увійшло фото, зроблене за допомогою дрона, на якому Наступник св. Петра зображений разом з усіма католиками країни, яких налічується 1500 осіб. На знак уваги до цієї невеликої спільноти та для зміцнення єдності, завдяки співпраці кардинала Маренго, ми вирішили відкрити сторінку Vatican News монгольською мовою, таким чином збільшивши кількість мов медійної системи Ватикану до п’ятдесяти двох. Це данина пам’яті нашим братам і їхньому євангельському свідченню в Монголії». 

Зі свого боку голова Радіо Ватикану та Vatican News Массіміліано Менікетті наголосив: «Наша місія полягає в тому, щоб поширювати Євангеліє по всьому світу, надавати голос місцевим церквам, читати події крізь призму соціальної доктрини і ніколи нікого не залишати на самоті.  Ми почали працювати над цим проектом під час поїздки Папи до Монголії, надихнувшись його підтримкою цієї невеликої громади. Розпочато публікації на порталі Vatican News, але пізніше можуть з’явитися й радіопередачі. Ми працюємо над синергетичними моделями з місцевими церквами, щоб все більше висловлювати надію, яка змінює світ».