Дорога, що веде до Храму: археологи підтвердили опис Йосипа Флавія
  • Суб, 27/05/2017 - 10:02

Управління національних парків і управління старожитностей проводять розкопки однієї з головних вулиць древнього Єрусалиму. В період Другого храму ця вулиця вела з нижнього міста до Храмової гори. Повідомлення управлінь приурочено до 50-річчя визволення Старого міста.

Розкопки ведуться під керівництвом археологів Управління старовини Нахшона Зантона і Моран Хаджбі. Фінансує роботи організація ЕЛАД, керуюча національним парком "Град Давида". На даному етапі розкопано ділянку вулиці довжиною 100 метрів і шириною близько 7,5 метрів.

Археологи знайшли свідчення запеклих боїв, які йшли тут в 70 році, під час облоги Єрусалима військами Тита, сина римського імператора Веспасіана. Облога закінчилася руйнуванням Другого храму. Римлянам дісталися величезні трофеї.

Зокрема, були виявлені камені, якими римські баллісти обстрілювали місто, і наконечники стріл, які використовували юдеї, що обороняли Єрусалим. Знахідки підтверджують опис, залишений автором "Юдейської війни" Йосипом Флавієм.

Вулиця вимощена великими каменями, як було прийнято в містах Римської імперії. Археологи датують роботи періодом після смерті царя Ірода Великого і до падіння Єрусалима, імовірно - роками, коли прокуратором Юдеї був Понтій Пілат. Це свідчить, що Ірод був не єдиним, хто займався масштабними будівельними проектами.

"У найближчі п'ять років ми маємо намір завершити розкопки вулиці по всій її довжині, продовживши роботу, розпочату європейськими та американськими археологами ще 100 років тому. Ми ведемо пошуки вже чотири роки, після завершення робіт вулиця буде відкрита для широкої публіки", - говорить головний археолог єрусалимського округу Юваль Барух.

За допомогою сучасних методів археологічних досліджень вчені збираються встановити, чим торгували в крамницях, розташованих по обидва боки вулиці, чим харчувалися жителі обложеного Єрусалиму. Однак для цього - і для відповіді на інші питання - потрібні роки методичної роботи.