Духовні вправи: хвилинка роздумів з проповідником Папського дому
  • Втр, 20/02/2024 - 16:09
У той час, як у Ватикані тривають духовні вправи, через що призупинені всі зустрічі та аудієнції Папи Римського і діяльність очільників дикастерій Римської курії, пропонуємо вашій увазі короткі роздуми, якими з читачами ватиканських медіа в соціальних мережах ділиться проповідник Папського дому.

Завершуючи минулої неділі, 18 лютого 2024 р., зустріч з паломниками з нагоди проказування молитви «Ангел Господній», Папа Франциск нагадав, що цього вечора він та його найближчі співробітники розпочинають духовні вправи. Він також заохотив всіх «під час Великого Посту і протягом цього року підготовки до Ювілею, який є Роком молитви, присвятити особливі моменти для того, щоб зосереджуватися в присутності Господа».

З цієї нагоди Vatican News пропонує підписникам своїх соціальних мереж щоденні короткі роздуми, якими ділиться кардинал Раньєро Канталамесса, проповідник Папського дому. «Мене попросили поділитися з вами протягом шести днів однохвилинними роздумами. У світі є лише кілька слів, які можна сказати за одну хвилину і яких вистачить на цілий день, а то й на все життя: це ті, що виходять з уст Ісуса», – сказав він у першому відеоролику.

Перші роздуми зосереджені на запитанні Ісуса «Чого шукаєте?», зверненому до учнів Предтечі, яким він вказав на Агнця Божого. «Учителю, де перебуваєш?» – запитали вони, на що Христос відповів: «Прийдіть і побачте».

«Але зараз, – сказав проповідник, – нас цікавить лише питання Ісуса: “Чого шукаєте?”. Чи коли-небудь, брате чи сестро, ви ставили собі запитання: "Чого я шукаю в житті?". Якщо ти відразу не знайдеш відповідь, я тобі її підкажу. Ти шукаєш того, чого шукають усі: щастя! Ще до Фройда це зрозумів святий Августин: "Ми всі, – казав він, – хочемо бути щасливими!". Але, на відміну від Фройда, він також пояснив причину цього універсального "прагнення": "Ти створив нас для себе, – каже він до Бога на початку своєї Сповіді, – і наше серце неспокійне, доки не знайде спочинку в Тобі". Перевір себе, брате чи сестро, чи не в цьому пояснення багатьох твоїх смутків і неспокою, тобто в тому, що ти шукаєш воду в потрісканих посудинах, а не в джерелі живої води, яким є Бог...».