Франциск продовжує програму Бенедикта XVI
  • Суб, 28/09/2013 - 00:42

Незважаючи на очевидні різниці стилів і темпераментів, немає жодної важливої різниці між програмою Папи Франциска і його попередника – вважає філософ і член Французької Академії Ремі Браґ.

У статті видання „Le Monde” він аналізує нещодавнє інтерв’ю Папи для єзуїтського часопису і відмічає у ньому присутність постульованої Бенедиктом «герменевтики тяглості». Автор підкреслює, що Франциск розважливо і методично впроваджує у життя програму свого попередника. Браґ звертає увагу на те, що інтерв’ю показує Папу конкретною особою, яка має свою історію, вразливість, свій літературний і музичний смак. Цей особистий вимір має величезне значення, якщо ми хочемо зрозуміти, чим є Церква: «Вона не є ані міжнародним концерном з генеральним президентом-директором і стратегіями продажу, ані партією з більшістю і лінією, які треба обороняти. Церква є особовою».

Аналізуючи важливі аспекти висловлювань Папи, французький філософ звертає увагу на погляд Папи, що «крики, які критикують варварський світ» є контрпродуктивними і «ностальгічними поплакуваннями над ідеалізованим минулим». Їх вадою є те, що ми скаржимося на те, що з нами трапляється, нав’язливо зосереджуючись на своїх болях, що відвертає нас від допомоги іншим. Небезпекою для Церкви є те, що правники називають неуділенням допомоги особи, яка знаходиться в небезпеці, жертвою чого може стати суспільство, цивілізація і навіть ціле людство. На думку Браґа, сьогодні власне лише Церква вказує на «мало галасливі загрози», які з часом можуть виявитись дуже грізними.   

За матеріалами: http://info.wiara.pl