Франциск: турбота про дітей і літніх людей - це вибір цивілізованості
  • Птн, 25/10/2013 - 19:00

"По-справжньому християнські сім'ї пізнаються по вірності, терпеливості, відкритості на життя, повазі до літніх", - з такими словами Папа Франциск звернувся до учасників пленарної асамблеї Папської ради у справах сім'ї, яких прийняв на аудієнції 25 жовтня 2013 р. Понтифік зазначив, що Церква повинна бути близько до сімей, які переживають труднощі, змушені покинути рідну землю, розлучені, не мають дому, роботи або страждають з інших причин; бути близько до подруж, що перебувають в кризі або майже підійшли до розлучення. "До всіх хочемо бути близько", - сказав він.

Звертаючись до присутніх у Клементійській залі Апостольського палацу, Святіший Отець підкреслив кілька аспектів, але в першу чергу зазначив, що сім'я, це місце, в якому вчаться любити. "Кожен з нас будує власну індивідуальність в сім'ї, зростаючи поруч з мамою і татом, братами і сестрами, дихаючи домашнім теплом. Сім'я - це місце, в якому отримуємо ім'я, місце любові, простір близькості, де вчимося мистецтву діалогу і міжособистісної комунікації. У сім'ї особа стає свідома власної гідності і особливо, коли отримує християнське виховання, бачить гідність кожної іншої особистості, в першу чергу хворої, слабкої, маргіналізованої" , - сказав Папа. Понтифік додав, що "спільнота-сім'я" повинна бути визнана, як така, особливо в наш час, коли домінує турбота про індивідуальні права.

На думку Франциска, важливо, щоб сім'я грунтувалася на таїнстві шлюбу: саме воно робить сильнішим союз подружжя та їх взаємне абдарування. " Подружня і родинна любов яскраво показує покликання особистості любити виключно і назавжди, і що випробування і кризи пари і самої сім'ї є нагодою для зростання в добрі, істині і красі. У подружжі вершиться дар без розрахунків і умов, ділячись всім, довіряючи Божому Проводу", - сказав Папа.

Особливу увагу Папа звернув на фундаментальну роль дітей і літніх членів сім'ї - людей, які є найбільш уразливими і часто покинутими. "Суспільство, яке залишає дітей і маргіналізує літніх, відрізає своє коріння і робить темним майбутнє. (...) Кожен раз, коли дитина залишається, а літній маргіналізується, коїться не тільки несправедливість, але також відбувається занепад суспільства. Турбота про маленьких і літніх - це вибір цивілізованості", - підкреслив Папа.

Згідно з словами Папи "добра новина", якою є  сім'я - це важлива частина євангелізації, яку християни можуть передавати всім, через життєве свідчення і вже роблять, що видно особливо в секуляризованих суспільствах. Святіший Отець зазначив, що такі сім'ї відразу помітні по вірності, відкритості на життя і повазі до літніх людей. "Таємниця всього цього, в присутності Ісуса в сім'ї", - сказав Франциск і закликав з повагою і мужністю продовжувати пропонувати світу "красу шлюбу і сім'ї освічених Євангелієм".

За матеріалами http://be.radiovaticana.va