Франція: сьогодні парламент запише аборт до конституції
  • Пон, 04/03/2024 - 17:16

Обидві палати французького парламенту зібралися сьогодні о 15.30 у Версалі на спільне засідання, під час якого мають внести аборти до конституції. Таким чином, Франція стане першою країною в світі, до конституції якої буде включено право на аборт.

Результат зустрічі здається формальністю, оскільки для ухвалення цієї зміни до конституції потрібно три п'ятих голосів. Тим часом обидві палати вже схвалили його значно більшою більшістю: Національна Асамблея 493 голосами "за" (30 "проти"), а Сенат – 267 (50 "проти)".

Предметом зміни є включення до статті 34 Конституції нового абзацу: «Закон визначає умови здійснення жінкою права на добровільне переривання вагітності».

Конференція єпископів Франції в опублікованій кілька днів тому ноті «зі смутком» прийняла голосування сенаторів. Вона наголосила, що аборт – це замах на людське життя, тому його не можна сприймати лише з точки зору прав жінок.

Глава єпископату архиєпископ Ерік де Мулен-Бофор і два його заступники – архиєпископ Вінсент Жорді та єпископ Домінік Бланше зазначають, що Франція – єдина країна в Європі, де зростає кількість абортів. Вони зазначають, що багато депутатів проголосують за цей текст, вважаючи, що вони зміцнюють основний закон, а досить багато – через сором і тиск. У цій ситуації вони приймають заклик католицьких рухів до посту та молитви.

«Як католики, ми завжди будемо слугами життя всіх, від зачаття до природної смерті, будівниками поваги до кожної людини, яка завжди є даром для всіх інших, підтримуватимемо тих, хто вирішує залишити свою дитину навіть у важких ситуаціях – і шукати нові способи робити це – і виявляти повагу і співчуття до тих, хто вдався до аборту. Смиренно й палко просимо про благодать, щоб ми могли це робити. Насамперед молімося, щоби наші співгромадяни наново відкрили смак життя, дарування його, приймання, супроводження його, народження та виховання дітей», – написало керівництво Єпископської конференції Франції.

За матеріалами: gosc.pl.