Фундація «Centesimus Annus Pro Pontifice»: 30 років благодійності від імені Папи
  • Чтв, 01/06/2023 - 10:51

Фундація, що протягом трьох десятиліть займається пропагуванням і втіленням соціальної доктрини Церкви та реалізацією благодійних проектів від імені Папи, збирається у Римі на свою ювілейну конференцію.

«Пам’ять, щоби будувати майбутнє. “Мислити і діяти в категоріях спільноти” (FT 116)», – такою буде тема чергової міжнародної конференції, яку організовує Папська Фундація «Centesimus Annus Pro Pontifice». Захід відбуватиметься у Ватикані 5 і 6 червня 2023 року та буде приурочений до 30-річчя цієї організації.

Назва фундації походить від назви енцикліки «Centesimus Annus» (Сотий рік), яку Папа Іван Павло проголосив 1 травня 1991 року з нагоди сторіччя енцикліки Папи Лева ХІІІ «Rerum Novarum», що дала початок сучасній соціальній доктрині Церкви. Однойменну фундацію Папа Войтила створив 5 червня 1993 року. Сьогодні вона діє у 15 країнах на чотирьох континентах, сприяючи поширенню папських повчань у соціальній сфері та здійснюючи від імені Святішого Отця численні проекти солідарності.

Маючи на меті загальне благо

«Це буде конференція, яка на основі усвідомлення пройденого протягом тридцяти років шляху, скеровує погляд на наступні кроки, які повинна зробити, як на рівні місцевих представництв на різних теренах, так і в сповненні своєї місії в майбутньому», – зазначила Анна Марія Тарантола, Президентка фундації. «Харизма фундації, – додає вона, – завжди орієнтувалася на щоденні старання діяти як миряни згідно із принципами соціальної доктрини Церкви. Йдеться про цінності, які є постійно закликають до миру, до етики, до демократії, до солідарності, до боротьби з бідністю й нерівністю задля розвитку, спрямованого на спільне благо».

Розвиток доктрини у промовах Папи

Дводенна зустріч розпочнеться в понеділок, 5 червня 2023 р., Святою Месою, яку відслужить Архипресвітер базиліки святого Петра кардинал Мауро Ґамбетті, після чого вступну доповідь виголосить Державний Секретар Святого Престолу кардинал П’єтро Паролін. Перша частина дня завершиться аудієнцією в Папи Франциска, а пополудні на окремі зустрічі зберуться різні локальні групи. Наступний день матиме пленарний характер, коли чергуватимуться різні доповідачі – члени фундації, які представляють світ науки, підприємництва, фінансові інституції, неприбуткові організації та міжнародний волонтерський рух, а також колишні очільники фундації.

Під час конференції буде представлено книгу «Тридцять років папських послань до Centesimus Annus». Антологія є своєрідним посібником для майбутньої діяльності фундації, пропонуючи картину розвитку соціальної доктрини Церкви через промови Римських Архиєреїв.