Глибока структурна реформа Церкви в Данії
  • Чтв, 11/12/2014 - 01:33

Наступного року Церкву у Данії чекає ґрунтовна реформа, спричинена дефіцитом фінансів копенгагенської єпархії, до якої належать Данія, Гренландія, Борнхольм та Фарерські Острови.

 Історично свою діяльність у Данії Церква розпочала після Реформації аж у 1849 році. Тоді там було лише дві церкви і троє священиків. Вже після ІІ Ватиканського Собору на піку діяльності тут працювало 136 отців і майже 1000 монахинь, 23 школи і 11 лікарень. На даний час офіційно зареєстровано 41 тисячу католиків, 69 священиків, 47 парафій і 22 школи.

Фінансова криза спричинена секуляризацією суспільства, несплатою вірними церковного податку, малою кількістю і розпорошеністю парафій та іншими чинниками. Реформа ж передбачає зміну 47 парафій на 27 пасторальних осередків, що обслуговуватимуть багато церков, священики проживатимуть разом по кілька осіб, буде продана частина майна і скорочено працівників курій та інші заходи. Хоч зміни викликають критику, але лише їх проведення дає надію на подолання фінансової кризи, а відповідно, на змогу функціонування Церкви взагалі.