Християни Нігерії домагаються захисту після нещодавньої різанини
  • Птн, 29/12/2023 - 16:12

Християнська асоціація Нігерії (CAN) засудила нещодавню різанину християн у штаті Плато. “Такого варварства немає навіть у тваринному світі”, — зазначає асоціація в заяві та закликає президента Болу Тінубу вжити відповідних заходів. Наголошено також, що цей черговий теракт не можна знову замовчувати. Християни у регіоні, зрештою, потребують захисту. “Президент Тінубу повинен переконатися, що органи безпеки дотримуються його рекомендацій”, — зазначили в асоціації. Дуже часто в таких випадках нічого не робилося для притягнення винних до відповідальності. Про це повідомляє ekai.pl.

На Різдво озброєні люди напали на кілька сіл, де проживають християни, і влаштували “криваву баню”. За даними місцевих ЗМІ, щонайменше 160 людей загинули, понад 200 будинків були зруйновані. Більшість жертв – жінки та діти. За словами тих, які вижили, виконавцями нападу були пастухи-мусульмани Фулані.

У нігерійський штаті Плато протягом багатьох років відбуваються жорстокі сутички між мусульманськими кочівниками Фулані та християнськими фермерами. Етно-релігійний конфлікт загострює зростаючий дефіцит ресурсів: у той час як населення Нігерії стрімко зростає – в середньому п'ять дітей на жінку – ріллі та пасовищ стає дедалі менше через посилення опустелювання. Нещодавно також з'явилися повідомлення про те, що групи Фулані підтримують контакти з терористичним угрупованням джихадистів "Боко Харам".