Єпископ Микола Лучок ОР: «Розпочинаю це служіння зі страхом Божим»
  • Суб, 02/12/2023 - 15:17

У суботу, 2 грудня, у соборі св. Мартина відбувся інгрес єпископа Миколи Лучка ОР на катедру Мукачівської дієцезії. 7 жовтня 2023 року Святіший Отець призначив його ординарієм цієї дієцезії.

На початку Апостольський нунцій архієпископ Вісвальдас Кульбокас привітав єпископа Миколу та його попередника єпископа-емерита Антала Майнека OFM. Він також зазначив, що хоч і Папа призначив єпископа Миколу ординарієм, однак це ціла Церква доручає йому це завдання. «Ми всі разом, римо-католики і греко-католики, як представники всієї Церкви хочемо молитися за Вас, щоб Ви були представником Господа нашого Ісуса Христа», – підсумував нунцій.   

Буллу Папи Франциска показав усім присутнім та зачитав канцлер дієцезії о. Сергій Герзанич. «Доручаємо Тебе заступництву св. Миколая та св. Домініка […] щоб Ти батьківський серцем огорнув всіх доручених Тобі священників та вірних, та Твоїм прикладом привів їх до братерської єдності та взаємної поваги», – йдеться у буллі.

На урочистість інгресу прибули голова Конференції єпископів України єпископ Віталій Скомаровський, митрополит Львівський архієпископ Мечислав Мокшицький та інші римо-католицькі єпископи не лише з України, а й з-за кордону, греко-католицькі владики та представники інших церков, представники місцевої влади та інші.

Після публічного прочитання Апостольського листа Папи Франциска настав канонічний обряд введення на катедру. Митрополит Львівський архієпископ Мечислав Мокшицький оголосив про встановлення єпископа Миколи пастирем Мукачівської дієцезії, вручив йому пасторал, що є символом пастирської влади єпископа та запросив його сісти на катедру, тобто місце головування.   

Як знак готовності прийняти пастирське керівництво владики, його привітали представники духовенства, богопосвячених осіб та мирян дієцезії.

Після цього єпископ Микола розпочав Святу Месу. «Зі страхом Божим розпочинаю це служіння, […] але з довірою в Його силу, в Його повну присутність у цьому служінні. Прошу вас, брати і сестри, в цей день, але і не тільки, огорнути мене своєю молитвою, щоб я був вірним і відданим Богу в цьому служінні», – сказав ординарій.

«Мир Вам!», – звернувся до присутніх українською та угорською єпископ Микола на початку своєї промови. Під час Меси промова була двома мовами: українською та угорською. Мукачівська дієцезія є багатомовною, але ці дві мови найбільше використовується.

Звертаючись до зібраних єпископ Микола акцентував увагу на символіку пасторалу, який він отримав. «Дивлячись на цей пасторал, який мені подарували священники, символ який мені передав митрополит, символ моїх пастирських обов’язків, Ви бачите це коло оздоблене листям оливкового дерева, яке символізує мир. Тому я почав як і Христос Воскреслий, бо Він приніс нам мир. Особливо в цьому часі ми дуже прагнемо миру, і цей справжній мир може дати лише Христос Воскреслий. Перше, чого дуже прагну – щоб цей мир Воскреслого був у моєму серці і через мене діяв. Другий символ на цьому пасторалі – це Ісус Добрий Пастир. Він тримає на плечах одну овечку, яка знайдена і налякана, потребує турботи. Поруч є сильніша овечка, вірна, яка йде поруч з пастирем. Це служіння доброго пастиря, який шукає зранених, а з тими хто сильні і впевнені – разом крокує у служінні», – зазначив єпископ.

Далі єпископ Микола наголосив на тому, що найважливіше в житті кожної людини пізнати Божу любов і її прийняти. Він також пригадав про свій досвід зустрічі з Божою любов’ю. «Я завжди згадую цей момент з трепетом, це був дотик, коли мене Бог підкорив. Я зустрів Ісуса. Я вже не міг жити без Нього. Це змінило напрямок мого життя. Так я тут опинився. Тепер Він довіряє мені служіння бути пастирем Мукачівської дієцезії та всіх людей доброї волі. Головна заповідь Ісуса, щоб ми любили один одного як Він нас полюбив – висока планка, але таку вказівку дав Він і мені. Як Він втілив любов Отця через своє життя і служіння, так і я це маю робити».

Єпископ Микола підкреслив, що любов готова віддати своє життя за друзів, як про це казав Ісус на Останній Вечері. «Сьогодні багато наших братів і сестер віддають своє життя з любові. Тому прошу Тебе, Господи, хай Твій Дух буде на мені, щоб у Твоїх Любові, Мудрості і Силі вірно служив Твоєму народові і всім людям доброї волі», – підсумував єпископ.

Після визнання віри відбувся спів Літанії до Всіх святих. Їхнього заступництва Церква прикликає під час особливо важливих подій.

На завершення урочистості була нагода для вітальних слів для єпископа Миколи Лучка.

Привітав пастиря Мукачівської дієцезії голова Конференції єпископів України єпископ Віталій Скомаровський: «Бажаємо здоров’я, багато сил та Божих благодатей. Особливо просимо, щоби Господь дарував добрих співпрацівників для служіння тут у Мукачівській дієцезії, а також, щоби залишились сили і час для двох завдань, які доручила Вам Конференція єпископів. Це – дві комісії: віровчення та у справах засобів суспільної комунікації».

З вітальним словом також виступили представники духовенства Мукачівської дієцезії, Мукачівської Греко-Католицької Єпархії, представники обласної та місцевої влади, дипломатичних установ та громадських організацій.

На завершення єпископ Микола подякував всім за присутність, співпрацю та підготовку урочистості. «Як на початку я говорив, почуваю себе дуже маленьким. Коли мене святили на єпископа 4 роки тому, це був такий «рожевий» період, правда завершився він швидко. Тепер, коли я йшов із каплиці сюди, було таке враження, що ведуть мене як агнця на заклання. Віддати своє життя. Почуваю себе маленьким, але водночас почуваю себе благословенним через вашу любов».  

Нагадуємо, 11 листопада 2019 року Папа Франциск призначив о. Миколу Лучка ОР єпископом-помічником Мукачівської дієцезії. Після завершення служіння єпископа Антала Майнека OFM як ординарія цієї дієцезії, 28 січня 2022 року єпископа Миколу призначено Апостольським адміністратором. 7 жовтня 2023 року у Ватикані оголошено про те, що єпископ Лучок звершуватиме служіння ординарія Мукачівського. В історії Мукачівської дієцезії, яка була утворена у 2002 році, він є другим ординарієм.