Єпископи РКЦ в Україні: стати по стороні Бога
  • Птн, 01/12/2023 - 12:37

Пастирський лист Конференції єпископів України з нагоди Року Святого Архангела Михаїла

Слава Ісусу Христу!

Дорогі Брати і Сестри!

Розпізнаючи на молитві знаки часу та роздумуючи над способом нашої присутності, як Учнів Христа, в нашій любій Україні, ми, римо-католицькі єпископи України, постановляємо оголосити наступний Літургійний Рік – Роком Святого Архангела Михаїла.

З-поміж інших гарних та достойних пропозицій, ця думка стала для багатьох з нас виразом Великого прагнення того, що несе у собі це величне ім’я та місія Архангела Михаїла – Хто ж як Бог!

У Святому Писанні, у 12 розділі Книги Одкровення, читаємо: «І настала війна на небі: Михаїл і ангели його воювали проти дракона, і дракон воював та й ангели його. І не перемогли: не знайшлося для них більше місця на небі. І скинутий був великий дракон, давній змій, котрий зветься диявол і сатана, який обманює весь світ; скинутий він був на землю, і його ангели були скинуті з ним. І я почув гучний голос на небі, що промовляв: «Тепер настало спасіння і сила, і Царство нашого Бога, і влада Його Христа, оскільки скинуто обвинувача наших братів, який обвинувачує перед нашим Богом день і ніч. І вони перемогли його кров’ю Агнця та словом свого свідчення, і не злюбили свого життя навіть до смерті. (…) Горе вам, земле і море, бо спустився до вас диявол із лютістю великою, знаючи, що короткий час має» (Одкровення 12, 7-9. 12б.).

Дорогі Брати і Сестри!

Цей фрагмент із Книги Одкровення дуже близький нам сьогодні,  адже окрім духовної боротьби, наша країна вже 10 років відбиває російського агресора, який прийшов на нашу землю з війною. Поведінка та стиль загарбника не залишають жодних сумнівів у тому, хто стоїть за цією великою несправедливістю та жорстокістю. Ми бачимо за цим усі ознаки стародавнього змія: смерть, руйнування, брехня, маніпуляції, ненависть до людини та знецінення її життя та гідності. Наслідки спустошень, а також увесь біль і страждання, яких нам довелося зазнати, виходять поза межі людської здатності все це збагнути чи описати. Та це лише один із фронтів.

Сьогодні ми є свідками того, наскільки сучасна людина має спотворене бачення себе, сім’ї, розуміння цінності людського життя, сенсу праці та матеріальних благ. Визначивши для себе лише горизонтальний вектор розвитку та зосередившись на споживацтві, людина втратила розуміння того, що насправді означає бути Людиною. Усе це є наслідком заперечування та протиставляння Божому задуму, згідно якого Бог створив людину та відкупив її для того, щоби вона жила і була щасливою. Це відступництво і протистояння набуває все більш радикальної форми і намагається закріпити свою позицію на законодавчому рівні. Це виглядає так, наче людина прагне не просто відкинути Бога і Його Спасенний Задум, але й зробити це у так би мовити «законний» спосіб.

Ми також є свідками атакування Христової Церкви різними середовищами, нав’язування безбожних пропозицій та маніпулятивних інтерпретацій Голосу Церкви, щоби посіяти сумніви, зневіру та віддалити людину від основного Джерела Людського Життя – Бога, у якому є відповіді на всі запитання Людського Серця.

Можна навести ще багато прикладів того, як людина, за нашіптуванням злого духа, відкидає Бога, наче повторюючи за дияволом: «не Бог», «не по-божому, а по-моєму». Однак наше звернення має на меті допомогти усвідомити, що йде запеклий бій за кожного з нас, за наші душі. Тож маємо не лише розуміти, що відбувається, але також знати, що належить робити. Адже кожний із нас, незалежно від того, чи свідомий цього чи ні, чи хоче цього чи ні, є воїном однієї зі сторін. Третьої, нейтральної, сторони – нема!

Тож в Ім’я Ісуса Христа, оголошуємо «Рік Святого Архангела Михаїла» і закликаємо тебе, дорогий Брате та дорога Сестро, стати по стороні Бога, який є Подателем Життя і Вічної Радості! Іти через життя із закликом «тільки так, як скаже Господь!» Нехай наші роздуми та молитви відроджують та надихають наші серця до безкомпромісної вірності Богу. Нехай наші рішення опираються на девізі: «Хто ж як Бог!». Лише таким чином ми удостоїмося взяти участь у переможній боротьбі Святого Архангела Михаїла і небесного війська. І нехай проявом нашої участі буде наша ревна молитва до Небесного Покровителя нашої Батьківщини.

О Маріє, Мати Божа! Твоє життя було цілковитим «Так» для Господа! Ти запрошуєш нас «зробити усе, що скаже» нам Твій Син, Ісус Христос! Просимо Тебе, заступайся за нас і допоможи нам вірно стояти біля Ісуса Христа.

До Тебе, Святий Архангеле Михаїле, ми скеровуємо наш погляд і просимо Тебе, щоби Ти «Мечем Вірності Богу» скерував серця усіх Людей нашої України, Покровителем якої Ти є, під цілковите Володіння Бога, а диявола та інших злих духів, які кружляють по світу для згуби людських душ, міццю Божою скинь до пекла.

Святий Архангеле Михаїле, молися за нас!

 

+ Віталій СКОМАРОВСЬКИЙ

Голова Конференції Римсько-Католицьких Єпископів України