Єронім Стрідонський, св.
  • Пон, 30/09/2013 - 00:04

Софроній Євсевій Єронім (лат. Sophronius Eusebius Hieronymus; нар.342, Стрідон, Далмація - см. 30 вересень 419 або 420, Вифлеєм) - церковний письменник, аскет, творець канонічного латинського тексту Біблії. Вшановується як у православній, так і в католицькій традиції як святий і один з вчителів Церкви.

Єронім був людиною великого інтелекту. Він вивчав філософію в Римі, де був хрещений близько 360 року вже в зрілому віці, хоча християнами були вже його батьки. Був учнем відомого граматика Елія Доната, знавця античної та християнської літератури того часу. З часом Єронім став одним з найосвіченіших Отців Церкви. У Римі він був висвячений на священика, але нажив собі багато ворогів і змушений був виїхати. Він багато подорожував і ще в молодості здійснив паломництво у Святу землю. Пізніше (у 374 р.) пішов на чотири роки в Халкидську пустелю, де став аскетом. Тут він вивчав єврейську мову і його супутниками були, за його власними словами, «лише скорпіони і дикі звірі».

У 386 році Єронім влаштувався у Вифлеємі. За ним туди пішла римська аристократка Паула, яку він навернув на християнство. Вона засновувала обителі і монастирі, і саме тут протягом довгих років Єронім перекладав Старий і Новий Завіти на латинську мову. Його переклад Біблії - Вульгата - був одинадцять століть по тому, на Тридентському Соборі, проголошений офіційним латинським перекладом Святого Письма.

Існує легенда про те, що, коли Єронім жив у монастирі, до нього раптом прийшов кульгавий лев. Всі ченці розбіглися, а Єронім спокійно обстежив хвору лапу лева і витягнув з неї скалку. Після цього вдячний лев став його постійним супутником. Ченці звернулися з проханням до Єроніма змусити лева працювати, щоб він як і вони, сам заробляв собі хліб насущний. Єронім погодився і змусив лева стерегти монастирського осла, коли той возив дрова. Одного разу лев заблукав і осел залишився без охоронця. Залишеного без нагляду осла вкрали грабіжники і продали каравану купців. Повернувшись, лев не знайшов осла і, глибоко засмучений, пішов назад у монастир. Ченці при вигляді винуватого погляду лева вирішили, що він з'їв осла, і для спокутування гріха наказали леву робити роботу, що призначалася ослу. Лев послухався і став смиренно трудитися. Але одного разу лев побачив зниклого осла в каравані і як доказ своєї невинності з тріумфом привів цілий караван в монастир. (Підставу цієї легенди можна знайти в житії преп. Герасима (Йорданського).) Саме завдяки цій легенді Єронім у західно-європейському живописі майже завжди зображувався у супроводі лева.

Головні роботи Єроніма - латинський переклад Старого завіту, зроблений на основі Септуагінти (з давньогрецької мови) і єврейського тексту Старого Завіту (крім книг, спочатку написаних арамейською та давньогрецькою), і редакція латинській версії Нового завіту, що одержала згодом назву Вульгата (лат. Vulgata), а також історична праця «Про знаменитих чоловіків» (лат. De viris illustribus). Зберігся інший його історичний твір - «Хроніка», в якому він викладає події всесвітньої історії починаючи зі «створення світу», базуючись на «Хроніці» Євсевія Кесарійського з доповненнями. Спадок Єроніма також складають більше 120 листів.

Пам'ять святого Єроніма відзначається Католицькою церквою 30 вересня. Цей день був оголошений в 1991 році Міжнародною федерацією перекладачів Міжнародним днем перекладачів. Святий Єронім вважається покровителем усіх перекладачів. Греко-католицька церква відзначає день пам'яті святого 28 червня.

Джерело: catholicencyclopedia.in.ua