Євхаристія в житті подвижників Католицької Церкви: Іван Павло II
  • Чтв, 26/05/2016 - 20:46

«Якщо Євхаристія - це Таємниця віри, що перевершує наш інтелект аж до того, що зобов'язує повністю довіритися Слову Божому, то ніхто, як Марія, не може бути нашою підтримкою і нашою наставницею на цьому шляху»: так писав Папа Іван Павло II в енцикліці Ecclesia de Eucharistia від 17 квітня 2003 року. Щоб зрозуміти цю таємницю спомину смерті і воскресіння Ісуса, необхідно слідувати повчанням Марії, яка на весіллі в Кані Галілейській запрошувала слухатися того, що сказав її Син: «Що скаже Він вам, то зробіть».

Ісус, Який зміг перетворити воду на вино, може також перевтілити хліб і вино в свої Тіло і Кров, передаючи в цій таємниці всім віруючим живу пам'ять про Свою Паску, стаючи «хлібом життя».

«У певному сенсі, - читаємо далі в енцикліці, - Марія мала євхаристійну віру ще до того, як була встановлена Євхаристія, в силу того факту, що вона віддала своє незаймане лоно для втілення Слова». В Благовіщенні є «глибока аналогія між словами 'Нехай мені станеться по слову твоєму', сказаними в відповідь Ангелові, і 'амінь', що їх вимовляє кожний віруючий при причасті Тілом Господнім. Марія мала увірувати, що той, кого вона зачала від Духа Святого, був Сином Божим. Продовжуючи віру Пресвятої Діви, в Євхаристійному таїнстві ми покликані увірувати, що той  самий Ісус, Син Божий і Син Марії, присутній повнотою своєї богочоловічої істоти в знаках хліба і вина».

«В таємниці Втілення Марія передувала Таїнству Євхаристії і євхаристійній вірі Церкви, - продовжує Іван Павло II. - Відвідуючи Єлизавету, вона приносить в утробі Слово, що стало плоттю, стаючи таким чином «скинією» - першої скинією в історії».

Згідно вчительства Івана Павла II, жити Євхаристією означає увійти в єдність з Христом, Який полюбив нас любов'ю, яка не знає кордонів.

Папа Іван Павло II закликав молитися на Вервиці, споглядаючи Христа очима Марії, повними любові. Свята Вервиця, за словами Івана Павла, - це «повний виклад Євангелія», і Папа Войтила доповнив цю молитву роздумами над Світлими таємницями, в центрі яких - Свята Євхаристія. «Пресвята Діва, - пише в заключені енцикліки Папа, - яка втілила всім своїм існуванням логіку Євхаристії, хай допоможе нам пережити цю таємницю, за допомогою якої ми черпаємо від джерела благодаті і яка дарує сили, щоб перетворити світ за євангельськими словами».