Іракських християн виганяють з країни
  • Срд, 02/04/2014 - 13:48

Одна з найболючіших проблем іракських християн є еміграція. До вторгнення США в Ірак 2003 року там було приблизно 1 млн. 300 тис., а сьогодні, може, з півмільйона, – сказав халдейський патріарх в інтерв'ю для французької католицької газети «La Croix». Архиєпископ Луїс Рафаель Сако прибув до Франції на колоквіум про «Покликання християн Сходу», який проходив з 27 по 29 березня в католицькому університеті Ліона.

Іракські християни від 2003 року зазнають значних переслідувань. Тому вже майже 800 тис. з них залишили країну.

Глава халдейських католиків поскаржився на брак священиків і монахів: двадцять священиків цього обряду залишили Ірак разом з багатьма іммігрантами. «Багато разів ми просили приїхати місіонерів з-за кордону, але не отримали жодної відповіді», – сказав архиєпископ Сако, відомий своїми ініціативами міжрелігійного діалогу.

Відповідаючи на питання про відносини з послідовниками ісламу зазначив, що серед учнів десяти християнських шкіл в Багдаді більше мусульман, ніж християн. Халдейський Патріархат недавно відкрив лікарню у шиїтському районі міста. Особисті стосунки з мусульманами часто дуже добрі, але на громадському рівні вони значно ускладнюються. За словами патріарха, основною проблемою є криза ісламу, викликана збройними фундаменталістськими рухами, що фінансуються ззовні. Фанатики, які не хочуть християнської присутності в Іраку, також шкідливі для інших мусульман, які думають інакше, – підкреслює іракський прелат.

За матеріалами: info.wiara.pl