Італійська монахиня удостоїлася Премії "Громадянин Європи" за боротьбу з сучасною работоргівлею
  • Срд, 16/10/2013 - 19:39

Голова асоціації «Slaves no more» італійська монахиня Євгенія Бонетті удостоєна Премії Європейського парламенту «Громадянин Європи» за 2013 рік. 16 жовтня в Брюсселі, під час урочистої церемонії, місіонерка була нагороджена за внесок у Боротьбу з сучасною работоргівлею, що стосується особливо жінок.

В інтерв'ю Ватиканському радіо Євгенія Бонетті, - сестра з конгрегації Пресвятої Діви Марії Утішительки, - розповіла про зростаючий феномен работоргівлі в Європі:

«Починаючи з 1998 в Італії нам вдалося врятувати більше шести тисяч жінок, - сказала монахиня. - Не завжди було можливо співпрацювати з іншими європейськими країнами через закони про примусову репатріацію. З часом дещо змінилося на краще: наші обителі були в Італії одними з перших, які відкрили свої двері, щоб захистити колишніх рабинь. Ми намагаємося підтримувати контакти з монахинями з країн, звідки родом ці жінки. Найактивніше ми співпрацюємо з Нігерією: на першому місці за кількістю жертв работоргівлі в Італії перебувають нігерійки, після них йдуть дівчата зі Східної Європи».

Асоціація "Slaves no more" ("Ні рабству") Допомагає жінкам - жертвам работоргівлі - повернутися на батьківщину. У цьому проекті соціальної реінтеграції співпрацюють італійська «Карітас», Союз настоятельок Італії, а також Італійська єпископська конференція, яка займається фінансуванням багатьох ініціатив. Сестра Євгенія зазначила, що міжнародні жіночі монаші конгрегації, а також Союз настоятельок Італії звертають особливу увагу на міжнародну мережу «Таліта - кум», що створена Асоціацією "Slaves no more".

Нещодавно була заснована подібна мережа, що охоплює Європу, під назвою «Renate» («Відроджені»): вона об'єднує сестер-монахинь в боротьбі з работоргівлею та експлуатацією. Асоціація «Slaves no more» наполягає на тому, що саме клієнти сприяють розвитоку торгівлі людьми.

«Нам є що сказати, і у нас багато планів, - заявила сестра Євгенія Бонетті, - і Європа, і Італія потребують нового Законодавства, - в цьому напрямку вже йдуть роботи, проте ми повинні допомогти суспільству повернути культуру поваги, гідністі, культури людських відносин.

Нам належить зробити дуже багато, тому що ці люди потребують гідності, свободи, самоідентифікації, а також правового захисті».

Відповідаючи на запитання журналіста Ватиканського радіо про значення нагороди Європейського парламенту, сестра Бонетті сказала, що цієї премії удостоїлася не особисто вона, але всі сестри-монахині, які щодня трудяться в притулках: «В Італії є близько ста невеликих будинків сімейного типу. У них жертви работоргівлі знаходять допомогу, щоб повернутися до нормального життя, - зазначила черниця. - У нас була можливість зустрітися з папою Франциском і розповісти йому про Страждання цих людей, про їх непросту ситуацію. Тоді ми попросили Папу присвятити один день у році залученню уваги до сучасної работоргівлі. Святіший Отець був дуже вражений і запитав, що ми пропонуємо. Тоді ми сказали: ' День святої Бакіти, тому що і вона була рабинею'».

За матеріалами: http://ru.radiovaticana.va