Ізраїль: віднайдено біблійне місто Ціклаґ часів царя Давида
  • Птн, 11/02/2022 - 15:10

Дослідники стверджують, що віднайшли місто, давниною 3200 років, яке багато хто вважає прихистком біблійного царя Давида. Місце розташоване в центральній частині Ізраїля і вважається залишками філістимлянського міста Ціклаґ (Секелаг).

Філістимляни були древнім народом, що жив на Близькому Сході від 12 ст. до 604 р. до Христа, після чого їх вигнано. Репутація в них не найкраща і вони відомі тим, що конфліктували з біблійним Ізраїлем.

Найбільш відомим філістимлянином був Голіат, якого вбив цар Давид ще в юному віці.

Однак, нещодавній аналіз ДНК філістимлян та численні інші розкопки припускають, що, можливо, цей народ не заслужив на таку репутацію, бо усі тексти про них були написані їхніми «ворогами», а також є докази, що вони були культурними та кваліфікованими.

Багато археологів раніше заявляли, що віднайшли Ціклаґ, однак теперішні розкопки на місці під назвою Хірбет Аль-Раї, що стартували у 2015 р., містять найбільше доказів.

Вважається, що Ціклаґ був спалений, коли Давид пішов на війну, тому спалені артефакти на цьому місці відповідають історичному переданню.

Серед артефактів є статуї і посуд.

Дослідники на 90% впевнені, що ця знахідка є біблійним Ціклаґом; для того, щоб офіційно підтвердити це, потрібно провести подальші розкопки та дослідження.

Було віднайдено велику кількість  посудин для зберігання олії та вина середнього і великого розміру.

Що відомо про Ціклаґ?

- Ціклаґ був древнім містом, яке біблійному царю Давиду віддав філістимлянський цар Ахіш (Анхус).

- Давид втікав до цього міста, щоб переховуватись від гніву царя Саула.

- Під час відсутності Давида і його воїнів амалекітяни спалили місто, а дружин і дітей зробили своїми бранцями. Давид переслідував їх, розбив їхнє військо і повернув назад полонених. Тут Давид отримав звістку про смерть Саула.