Канада: черговий спротив єпископату щодо евтаназії
  • Пон, 07/03/2016 - 14:10

"Померти-це не те ж саме, що бути вбитим". З цими словами кардинал Томас Крістофер Коллінз починає свою заяву в дискусії, яка триває протягом тривалого часу в Канаді щодо легалізації евтаназії.

Повідомлення архієпископа Торонто є прямою реакцією на спеціальний звіт спеціальної комісії місцевого федерального уряду з питань медичної допомоги і смерті, опублікований 25 лютого.

В урядовому документі рекомендується, щоб "підтримуване самогубство було доступно для людей, які страждають психічними захворюваннями". Ще однією пропозицією є розробка протягом трьох років закону, що дозволяє такого роду практику також особам, які не досягли 18 року життя. У цих випадках кожен працівник сфери охорони здоров'я був би зобов'язаний надати всю необхідну допомогу пацієнтам, які будуть вимагати підтримуваного самогубства. Цій суворості повинні бути піддані всі субсидовані державою медичні центри на всій території Канади.

Як підкреслює кардинал Коллінз, "вбивство пацієнта не буде вважатися злочином, але, скоріше, це буде розцінено як вид медичної допомоги, затвердженої і регульованої законом". Що ще гірше, нав'язування обов'язкового призначення іншого лікаря, якщо хтось не хотів сам прийняти таких дій, є грубим порушенням свободи совісті, ніде в світі в такому вигляді ніколи не зустрічалося. - Це неприпустимо, щоб змусити людей діяти всупереч власній совісті, - підкреслює архієпископ Торонто. Він додає, що покарання тих, хто присвячують себе служінню потребуючим, буде актом нетерпимості і дискримінації на релігійному ґрунті.

Нагадуємо, у світі є 10 країн, де евтаназія є легалізованою. Це - Нідерланди (узаконили першими у світі - 2002 року), Бельгія, Люксембург, Швейцарія, Німеччина, США, Японія, Колумбія, Албанія, Канада.