Кард. Амбонго: "Fiducia supplicans — це прояв "культурної колонізації""
  • Чтв, 21/03/2024 - 15:53

Fiducia supplicans, Декларація Дикастерії Доктрини Віри, яка дозволяє благословення одностатевих пар, а також пар в інших “неврегульованих ситуаціях”, сприймається в Африці як «культурна колонізація», сказав очільник Симпозіуму Конференції Єпископатів Африки та Мадагаскару (SECAM), кардинал Фрідолін Амбонго OFM кап. Архиєпископ Кіншаси, який також є членом Ради Кардиналів з 2020 року, дав інтерв’ю франкомовному католицькому телебаченню KTO.

Кардинал висловив жаль із приводу відсутності “синодальності” в процесі розробки ватиканського документа, який викликав неоднозначну реакцію та глибоке розділення серед католицьких єпископів по всьому світу після його публікації 18 грудня 2023 року.

“У цій декларації  з’явилася ціла культурна проблема, тому що африканський континент розглядає Fiducia supplicans як культурну колонізацію”, — сказав Архиєпископ столиці Демократичної Республіки Конго. На його думку, те, що пропонує Fiducia supplicans, – це “різновид західного імперіалізму, але на культурному рівні”, додаючи, що “практика, яка вважається нормальною на Заході, була нав’язана іншим націям. Я думаю, що це пояснює в’їдливість реакції Африки”, – сказав кардинал Амбонго. Він мав на увазі рішення африканських єпископів від 11 січня не впроваджувати Fiducia supplicans на континенті після звернення 20 грудня щодо думки глав конференцій католицьких єпископів Африки з метою отримати “єдину синодальну заяву”. Про це пише ekai.pl.

Ієрарх висловив сумнів у тому, чи публікація документа такого типу була доброю. “Щойно завершилася перша сесія Синоду про Синодальність, а зараз чекаємо другої. Ми повернемося до питань, які постали під час першої сесії, і ми б багато виграли, чекаючи кінця другої, докладаючи зусиль, аби ця тема визріла в дусі синодальності”, – зазначив він.

“Особисто я вважаю, що найбільше нас здивувало і шокувало те, як був опублікований текст. Коли читаєш зміст документа, то ніякої революції в ньому немає, тому що ми благословляємо людей. Благословляємо всіх, навіть тварин і машини. Іноді я навіть благословляю ручки, якими користуються учні. Благословення можна уділити кожному. Це означає, що причиною проблеми не було благословення, тому що ми вже уділяємо благословення. Легким шоком було, і я вважаю, що ми повинні були трохи краще підготувати громадську думку під час Синоду, так це благословення гомосексуальних пар”, – сказав конголезький кардинал.

Архиєпископ Кіншаси висловив переконання, що якби текст документа був попередньо проконсультований і проаналізований у дусі синодальності, можливо, його можна було б представити в іншій формі та в іншому тоні, беручи до уваги вразливість інших.

У своєму інтерв'ю кардинал Амбонго сказав, що після заяви африканських єпископів 11 січня на континенті панує мир і спокій. “Відтепер ми більше не говоримо про Fiducia supplicans з точки зору жорсткої опозиції до Риму чи Святішого Отця, — сказав він. – Церква на нашому континенті має дуже чітку позицію. Ми приймаємо гомосексуалістів як людей, як дітей Божих, ми не відкидаємо їх, але ми не припускаємо, що цій сексуальній орієнтації ми можемо навчити наших дітей”, – сказав в інтерв’ю KTO кардинал Фрідолін Амбонго.