Кардинал Берк: з обговорень наступного Синоду слід зняти «гарячі» питання
  • Чтв, 20/11/2014 - 12:31

Кардинал Реймонд Берк закликав Папу Франциска зняти з обговорення під час Синоду наступного року питання Причастя для розлучених і поновно одружених, співжиття без шлюбу і одностатевих союзів, повідомляє видання Catholic Herald.

Звертаючись до понад 300 делегатів на конференції про сімʼю і подружжя, що відбулася 15 листопада в Лімерику, американський кардинал зазначив, що ці питання внесли замішання у праці жовтневої сесії Синоду.

Остерігаючи, що диявол сіє замішання і хиби в питання шлюбу, кардинал сказав: «Навіть у Церкві є ті, хто викручує істину про нерозривність подружжя в ім’я милосердя». 66-річний кардинал запропонував натомість, щоб наступного року Синод присвятив свою працю поширенню і популяризації церковного вчення про подружжя.

Кардинал Берк також виключив будь-яке пом’якшення щодо заборони приймати Св. Причастя тим, хто розлучився чи живе в новому зв’язку, не отримавши уневажнення попереднього шлюбу.

«Я не можу збагнути, яким чином – якщо шлюб є нерозривним, а хтось живе в стані, що протирічить цій нерозривності шлюбу – людину можна допустити до Св. Причастя», – зазначив він.

Критично висловлюючись про «так звану контрацептивну ментальність», кардинал наголосив, що вона є проти життя і звинуватив її в «спустошенні, яке щодня підсилюється в нашому світі індустрією порнографії» і «неймовірно агресивною гомосексуальною політикою», яка, за його словами, може бути результатом лише «глибокого нещастя і навіть відчаю тих, кого вона заторкнула».

Кардинал Берк сказав, що його дуже засмутили спроби запровадити у школах «так звану гендерну теорію». Він застеріг, що ця теорія є морально несправедливою і схиляє дітей до недопустимого способу думання.

«Суспільство пішло ще дальше у протистоянні Богові і Його законам, називаючи «шлюбом» звʼязок між особами однієї статі», – зазначив кардинал, відмовляючись назвати «традиційним подружжям» подружжя між чоловіком і жінкою. «Скажу так: чи є якесь інший тип подружжя? Я боюсь, що, використовуючи цю термінологію, ми створюємо враження, наче вважаємо, що існують інші види подружжя; але так не є».