Кардинал Філоні: 2/3 світу не знають Євангелія, не занедбуймо місію
  • Чтв, 16/01/2020 - 16:44

“Не слід забувати про те, що дві третини людства і надалі не знають Євангелія. Не можна легковажити наказом проголошувати Євангеліє всім народам. А його можна виконати лише, якщо любимо Ісуса Христа, а разом із Ним і все людство”, – такими словами сьогодні кардинал Фернандо Філоні прощається з Конгрегацією у справах Євангелізації Народів. Він був префектом цієї місійної дикастерії впродовж 9 років із часу номінації Бенедиктом XVI і саме йому він сьогодні дякує за підтримку, яку отримав на початку свого служіння. Він вже раніше займався місійними країнами, будучи представником Папи у країнах, що підлягають юрисдикції цієї конгрегації, а саме Гонконгу, Ірані та Філіппінах.

Кардинал Філоні також вказує на зміни, що відбулися за останній час у царині місії. “У минулому євангелізацію в місійних регіонах доручали насамперед окремим чернечим згромадженням. Нині ця справа вимагає участі всіх членів Церкви, у тому числі мирян. І це не просто постулат. Новим явищем, пробудженим Святим Духом, є також участь у місіях подружніх пар чи навіть цілих сімей з дітьми. Це знак надії”, – визнає італійський єрарх.

Натомість тривожним явищем є послаблення фінансової підтримки місій. Доходи від щорічного збору коштів під час Всесвітнього Дня Місій постійно знижуються. Однак папські Місійні Справи потребують засобів, аби підтримувати місіонерів та діяльність Церкви на місійних територіях, часто досить бідних.

Підводячи підсумки свого дев’ятирічного служіння у конгрегації, кард. Філоні зауважив, що його істотним елементом були особисті візити до місійних країн, які дозволяли підтримувати безпосередній контакт з місцевими Церквами. Його в цьому дуже підтримував Папа Франциск, який часто нагадував йому, що місіями не можна керувати з офісу. Важливим завданням дикастерії є також приготування єпископських номінацій для 1200 дієцезій, які підлягають її юрисдикції. Кардинал Філоні зазначив, що для нього завжди були важливими якнайширші консультації, щоб добре зрозуміти потреби окремих Церков.