Кардинал Герхард Мюллер гостро критикує закриття церков
  • Втр, 12/05/2020 - 13:16

Секулярна думка уторувала собі дорогу до Церкви. Скандалом є те, що деякі єпископи забули центральне значення Євхаристії. Ніхто не має права забороняти Літургію. Церква не є клієнтом держави і повинна дбати про свободу здійснення культу. Наш пастир – Ісус Христос, а не той чи інший прем'єр-міністр, – каже кардинал Герхард Людвіг Мюллер.

Кардинал Герхард Людвіг Мюллер, колишній префект Конгрегації доктрини віри, дав інтерв'ю порталу «Daily Compass», англомовній версії італійського порталу «La Nuova Bussola Quotidiana». Він гостро критикує закриття церков і позицію єпископів, які підтримували відсторонення вірних від Євхаристії.

Кардинала запитували також про підтримку деяких єпископів державних заборон на служіння Літургії.

– Це надзвичайно серйозно. Секуляризована думка уторувала собі дорогу до Церкви, – сказав він. – Одне – вжити профілактичних заходів, щоб мінімізувати ризик зараження, інше – заборонити Літургію. Церква не є клієнтом держави і жоден єпископ не має права таким чином забороняти Євхаристію. Навіть більше, ми були свідками того, як єпископи карають своїх священників за те, що вони служили Літургію для кількох людей, а це означає, що вони визнали себе світськими чиновниками. Але наш найвищий пастир – Ісус Христос, а не Джузеппе Конте чи інший глава держави. Держава має свої завдання, а Церква має свої, – пояснив він.

– Ми покликані щодня брати свій хрест на плечі, але також мусимо пояснювати віруючим їхні страждання відповідно до Євангелія. Заборона участі в Літургії йде у зворотному напрямку. Впровадження зовнішніх заходів – це завдання держави, наше завдання – захищати свободу і незалежність Церкви; Церква має першість у духовному вимірі. Ми не є якимось агентством, яке підпорядковується державі, – додав єрарх.

Кардинал також наголосив, що перегляд Літургії по телебаченню не може замінити реальну участь у ній. – Звичайно, якщо ви перебуваєте у в'язниці, у концтаборі чи в іншій винятковій ситуації, можете духовно брати участь у Євхаристії, але це не нормальна річ, – зазначив він.

– Бог створив нас як тіло і душу. Бог супроводжував Свій народ впродовж історії, визволив його з неволі в Єгипті, не здійснив віртуального визволення. Ісус, Син Божий, став тілом, ми віримо у воскресіння тіла. Ось чому фізична присутність нам абсолютно необхідна. Для нас, не для Бога. Бог не потребує таїнств, ми їх потребуємо, – зазначив він.

– Ми не платонічні ідеалісти, не можемо стежити за Літургією вдома, за винятком особливих ситуацій. Ні, ми повинні йти до церкви, зустрічатися з іншими, передавати Слово Боже, – сказав кардинал.

Кардинал Мюллер також згадав слова Архиєпископа Ла-Плата в Аргентині Віктора Мануеля Фернандеса, близького співпрацівника Папи Франциска. Отже, за його словами цього єрарха, обов'язок брати участь у недільній Літургії виникає лише з церковних заповідей і може бути скасований.

– Це ще один приклад катастрофічної теологічної формації. Третя заповідь, що міститься у Божому законі, зобов’язує євреїв святкувати День Господній. Для нас, християн, цей день є днем ​​Воскресіння. Ми також маємо заповідь, яку нам дав Ісус: чиніть це на мій спомин. [...] Під час Літургії ми беремо участь у пасхальній таємниці. ІІ Ватиканський Собор у Sacrosanctum Concilium і Lumen Gentium (№ 11) чітко говорить про це. І все ж є єпископи, які кажуть, що деякі вірні занадто сильно прив’язані до Євхаристії. Це абсурд. Євхаристія – єдина справжня адорація Бога через Ісуса Христа. Це не одна з багатьох форм Літургії, але, скоріше, всі форми Літургії мають обґрунтування свого існування в Євхаристії. Усе отримує силу та згуртованість від Євхаристії, – сказав він.

– Є єпископи, які називають себе католиками, але не розуміють центральної цінності Євхаристії. Це справжній скандал: вони справді закостенелі, справді клерикальні, а не ті, хто серйозно стурбований словами Ісуса та доктриною Церкви. Це збочений спосіб мислення. Цей «модерністський» католицизм – це саморуйнівна ідеологія, – додав він.

Єрарх також зазначив, що ті єпископи, які навчають віруючих, що найважливіше – зберегти здоров'я, помиляються.

– Це буржуазна, секуляризована Церква, а не Церква, яка живе Словом Ісуса Христа. Ісус закликав нас спочатку шукати Царства Божого. Чим є життя, усі добра світу, а також здоров'я, якщо втрачаємо душу? Ця криза показала, що багато наших пастирів думають так, як світ, вважають себе швидше чиновниками соціальної релігійної системи, аніж пастирями Церкви», – зазначив він.

Як додав кардинал Мюллер, ми не є фідеїстами, які говорять, що не потрібні жодні ліки, нам достатньо Бога; але сучасна медицина не може замінити молитву, це два виміри, які треба належно поєднати.