Кардинал Комастрі: Іван Павло ІІ перетворив свій хрест у любов
  • Чтв, 02/04/2020 - 13:49

У 15-ту річницю смерті святого Папи Івана Павла ІІ кардинал Анджело Комастрі пригадує силу його християнського свідчення, зазначаючи, що його здатність перетворити власне страждання в любов може бути прикладом для багатьох в сьогоднішньому контексті пандемії.

15 років тому, 2 квітня 2005 року, святий Іван Павло ІІ відійшов у вічність після довгої хвороби, яку він зносив, даючи свідчення християнської віри, що надихало не тільки віруючих, але й людей, далеких від Церкви. Наш колега Алессандро Джізотті попросив кардинала Анджело Комастрі, Вікарія Папи для Держави-міста Ватикану, поділитися своїми думками з нагоди цієї річниці.

Ієрарх наголосив, що Папа Войтила був, насамперед, людиною віри й віра освітлювала його життєвий шлях. Свідчення його віри є надзвичайно важливим в сьогоднішньому контексті пандемії, коли страх може приглушити віру.

Мета життя, що дає силу зносити біль 

Незважаючи на страждань і тривалу хворобу, святий Іван Павло ІІ завжди випромінював спокій і радість. За словами кардинала Комастрі, він знав, що життя – це швидкоплинний шлях до зустрічі з Богом, до якої ми повинні готуватися, очищаючись від гордості та егоїзму. Ієрарх додав, що багато людей сьогодні не вірять у мету життя й коли вони переживають біль, то потрапляють у відчай, бо не бачать нічого поза болем.

Натомість, християнин переживає біль у єднанні з розп’ятим Христом, наповнюючи біль любов’ю й перетворюючи його в силу, що перемагає егоїзм.

“Іван Павло ІІ, – додав він, – був справжнім свідком болю, відкупленого Любов’ю і перетвореного в протиотруту егоїзмові, у відкуплення людського егоїзму. Це є можливим тільки тоді, коли серце відкривається на Христа: тільки з Ним можна зрозуміти й цінувати біль.”

Очікування на Воскресіння 

Алессандро Джізотті зазначив, що цього року, внаслідок пандемії, Пасха буде святкуватися у незвичний спосіб, великодні богослуження будуть відбуватися без участі вірних й транслюватимуться ЗМІ. Він пригадав, що для Івана Павла ІІ остання Пасха також була позначена стражданням. Кардинал Анджело Комастрі додав, що він пам’ятає останню «Хресну дорогу» Папи Войтили в Страсну П’ятницю, коли він кволий тримав розп’яття у своїх руках і дивився на нього, ніби промовляючи: «Ісусе, я також на хресті так, як і Ти, і разом з Тобою чекаю на Воскресіння».

«Totus Tuus Maria»

Кардинал Комастрі, що також є Архипресвітером базиліки Святого Петра, звідки тепер щодня опівдні транслюється молитва «Ангел Господній» та молитва на вервиці, які він провадить, поділився своїми роздумами про особливе набожество святого Папи Івана Павла ІІ до Пречистої Діви Марії. Він нагадав, що на гербі Папи Войтили були слова «Totus Tuus Maria» (лат. Весь Твій, Маріє).

Пояснюючи причину такої посвяти, ієрарх сказав: «Пречиста Діва Марія була біля Христа в момент розп’яття і вона повірила, що це була мить Божої перемоги над людським злом». Він додав, що перед самою Своєю смертю Христос звернувся до Своєї Матері зі словами: «Жінко, ось син твій», тобто Він доручив Їй опікуватися всіма людьми.

“Іван Павло ІІ вірив у це, – підкреслив кардинал, – довірився Марії і з Марією перетворив біль у любов.”

Перетворити хрест у любов

На завершення кардинал Анджело Комастрі розповів про один випадок з Папою Іваном Павлом ІІ, який йому найбільше запам’ятався. У березні 2003 року він проповідував реколекції для Римської Курії. Після їхнього завершення Папа Войтила подякував йому і сказав «Я б хотів подарувати Вам хрест, такий, як у мене». Жартуючи, кардинал Комастрі відповів, що навряд чи Папа зможе дати йому такий самий хрест, як свій. Усміхнувшись, Іван Павло ІІ зазначив, що мав на увазі розп’яття, що носив на грудях, і додав: «Ви також маєте свій хрест. Перетворюйте його в любов. Це мудрість, що просвітлює життя». «Я ніколи не забув цієї чудової поради, яку мені дав святий», – зазначив кардинал Комастрі.