Кардинал Краєвський про вечерю для вбогих в символічних обіймах Церкви
  • Срд, 20/12/2023 - 14:26

Префект Дикастерії служіння милосердя поділився думками про різні аспекти організованої нещодавно під колонадою площі Святого Петра вечері з бездомними, відповідаючи також на критику тих, хто стверджує, що така діяльність, мовляв, нищить духовну пам’ятку.

Під час загальної аудієнції в середу, 20 грудня 2023 р., Папа Франциск запросив вірних приходити до різдвяного вертепу, щоб вчитися в цій школі поміркованості та черпати справжню радість. Цей символ різдвяних свят встановлений і на площі Святого Петра. Як ми інформували, з нагоди його інавгурації, під колонадою, що обіймає площу, було організовано вечерю для бездомних і вбогих. Думками про значення цієї події кардинал Конрад Краєвський, Префект Дикастерії служіння милосердя, один із співорганізаторів, поділився з польською редакцією Радіо Ватикану – Vatican News.

Кардинал Краєвський, скеровуючи погляд на місце проведення заходу, нагадує, що цей один з останніх монументальних творів епохи бароко викликає захоплення, подив, а також благоговіння. Джанлоренцо Берніні уявляв собі колонаду як Церкву-Христа, що обіймає людей. Вона будувалася відразу після пандемії чуми, що залишила багатьох жителів Риму без засобів до існування. Тому, за рішенням Папи Олександра VII, до роботи при її будівництві були залучені нужденні. «Біднякам, волоцюгам і жебракам дали можливість працювати і папську зарплату, й під керівництвом найкращих майстрів вони будували цю колонаду», – розповідає Папський роздавач милостині, додаючи, що з часом над колонадою збудували навіс, щоб паломники і вбогі могли сховатися в його тіні, а також переночувати там. І ось тепер на цьому місці сіли обранці Ісуса, тобто, вбогі, щоб розділити особливу вечерю. «Ми запросили їх, щоб відновити їхню гідність і побути разом з ними в такий дуже значущий момент, коли сяйво різдвяної ялинки осяє всю колонаду, збудовану, зрештою, також завдяки бездомним, убогим і жебракам», – підкреслює Апостольський елемозинарій.

 

При столах прислуговувала молодь, а цю вечерю готували їхні батьки. Передусім це були працівники ЗМІ – італійського телебачення та деяких радіостанцій. «Вони були одягнені в костюми, на них були білі сорочки, як у офіціантів з топового ресторану. І коли наші убогі заходили під колонаду, кожен з цих молодих людей запрошував їх і підводив до місця за столом, присував стілець, а потім служили при столі. Це найкраща школа, це найкраще свідчення. Я думаю, що нічого прекраснішого не могло статися з цими дітьми, ніж прийти з батьками під колонаду і послужити бідним. Можливо, колись, читаючи Євангеліє, вони натраплять на уривок, де Ісус говорить: “Я був нагий, бідний, був у в'язниці, і ви відвідали Мене, прийшли до Мене, нагодували Мене”. І тоді може виявитися, що під колонадою Берніні вони служили самому Ісусу», – підкреслює Префект Дикастерії служіння милосердя.

«Зустрічаються такі люди, які звинувачують нас у тому, що ми руйнуємо цей останній монументальний витвір бароко – колонаду. Бо, мовляв, там є душові, медпункт, перукарня. Але мені здається, що ми не руйнуємо цей великий пам'ятник, а прикрашаємо його. Прикрашаємо його саме присутністю бездомних, відновлюючи їхню гідність і показуючи їм, наскільки вони важливі для нас, наскільки вони важливі для Христа», – підсумовує кардинал Краєвський, звертаючи увагу на те, що у місці, де колонада імітує обійми Христа, перебувають бідні, про яких Він говорить у кожній Євангелії.