Кардинал Нап’єр: Каспер не заслуговує на титул «папського теолога»
  • Втр, 14/04/2015 - 01:53

Найбільш впливовий африканський прелат, задіяний у Синоді про сім’ю, піддав різкій критиці німецького кардинала Вальтера Каспера, котрого вважають лідером ліберального крила на Синоді.

Кардинал Вільфрід Нап’єр, котрий очолює Архиєпархію Дурбану, Південна Африка, і є одним із чотирьох керівників сесій на Синоді 2015, вважає, що кардинал Каспер не заслуговує на титул «папського теолога», як його називає багато хто, через його зневажливе ставлення до африканців.

Відповідаючи на статтю «Huffington Post» про Каспера, кардинал Нап’єр у своєму Твіттері написав: «Дуже тривожно читати вислів типу «папський теолог» стосовно кардинала Каспера. Чому тривожно? На відміну від Папи Франциска, кардинал Каспер не ставиться з особливою повагою до Церкви Африки і її лідерів».

«Кардинал Каспер вважає, що африканські єпископи надмірно контролюються табу і є занадто стриманими, щоб говорити про полігамію та інші подружні проблеми!», – підсумував кардинал Нап’єр.

Кардинал Каспер був підданий різкій критиці в жовтні минулого року під час проведення Надзвичайного Синоду про Сім’ю після того, як він надав коментар ватиканському репортеру Едварду Пентіну, в якому зневажливо висловився щодо внеску африканських єпископів до Синоду.

За його словами, Африка «є цілком відмінною від Заходу, особливо щодо геїв». На запитання чи більшість отців Синоду прислуховуються до африканців у цьому питанні він відповів: «Ні». «Вони не повинні вказувати нам, що ми маємо робити», – додав кардинал Каспер.

Спочатку кардинал заперечував ці коментарі, однак був змушений вибачитись після того, як Пентін оприлюднив аудіо запис інтерв’ю.

Каспер був одним із провідних отців Синоду і мав намір здобути ще більшу прихильність серед народу через питання неправомірних сексуальних зв’язків, типу поновно одружених чи гомосексуалістів.

В той час як Каспер і його поплічники заявляли,  що мають намір лише внести зміни у дисципліну Церкви, а не у доктрину, їх критики вважали, що прийняття їх плану приведе до заперечення Христового вчення про шлюб і підірве цілісність таїнств.

Кардинал Нап’єр був одним із цих критиків на Надзвичайному Синоді в жовтні.

В інтерв’ю для «Catholic News Service» кардинал Нап’єр заперечив пропозицію Каспера щодо спрощення доступу до Причастя і попередив, що це означатиме відкриття дверей до Св. Причастя і тим, хто живе в полігамії.

Кардинал також різко висловився щодо маніпуляцій у процесах організації Синоду, відкрито критикуючи спірний документ Синоду interim relatio на прес-конференції у Ватикані.

У документі, який повинен був підсумувати дебати першої частини обговорень, запитувалось чи «прийняття і оцінювання сексуальної орієнтації гомосексуалів» може бути узгодженим із католицькою доктриною; пропонувалось дозволити розлученим і поновно одруженим католикам в окремо розглянутих випадках приступати до Причастя; і зазначалось, що пастирі повинні наголошувати «позитивні аспекти» стилів життя, які Церква вважає важким гріхом, включаючи цивільні шлюби.

Кардинал Нап’єр додав також, що широке покриття теми relatio  у ЗМІ, які подавали, що Церква прийме «м’якші» правила, означає, що отці Синоду «працювали з позиції, яка є практично безвихідною».

«Було подано, що ось це говорить Синод, ось що вчить Католицька Церква, однак це зовсім не те, що ми говоримо», – зазначає він. «І як би ми не старались це поправити… це виправити неможливо». «Що б ми не говорили надалі, це буде виглядати так, наче ми намагаємося провести ремонтні роботи» – говорить кардинал Нап’єр.