Кардинал Паролін: Київ і Москва поінформовані про місію Святого Престолу
  • Чтв, 04/05/2023 - 10:47

На полях презентації книги про італійського єпископа Антоніо Белло Державний Секретар Святого Престолу зазначив, що він здивований заявами представників української і російської влади про те, що вони не знають про ватиканську ініціативу, про яку Папа згадував під час перельоту з Будапешта.

 

Знайти точки згоди та покласти край цьому кровопролиттю, що сильно уражає Україну, але й для Росії має значні наслідки. Із таким закликом виступив кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу, відповідаючи на запитання журналістів під час презентації книги про італійського єпископа Антоніо Белло, який серед іншого був відомий зусиллями на користь миру. Захід відбувся 3 травня 2023 р. в університеті LUMSA.

Коментуючи ситуацію навколо слів, які Папа Франциск сказав на борту літака під час повернення з Угорщини про те, що «триває певна місія, яка ще не є публічною» в справі миру в Україні, на що представники української та російської влади заявили, що нічого про це не знають, кардинал Паролін зазначив: «Папа сказав, що буде місія, про яку буде оголошено, коли вона стане публічною, і я повторюю слова, які він вжив». Державний Секретар також не вдавався у деталі, зазначивши, що «Папа говорив такими словами, залишмо за ним давати будь-яку додаткову інформацію».

За словами очільника ватиканської дипломатії, слова представників обох урядів для нього є «несподіванкою», бо за наявною в нього інформацією обидві сторони були поінформовані: «Так, у належний час. Наскільки мені відомо, вони знають. Звісно, відомо як серед лабіринтів бюрократії може трапитися, що комунікація не доходить туди, куди повинна дійти. Але це лише мої інтерпретації, я знаю, що обидві сторони були поінформовані». На запитання про те, що може означати це заперечення, він зазначає: «Я б сказав, що це мене дивує, і я не знаю, якими мотивацією чи міркуваннями це продиктовано». Кардинал Паролін також підкреслив, що прибуття до Риму митрополита Антонія, відповідального за зовнішні зв’язки РПЦ, який був на загальній аудієнції з Папою, нічого спільного з цією місією не має.

Коментуючи останні події, Державний Секретар Святого Престолу сказав: «Всі воєнні дії, особливо якщо вони спрямовані на створення дедалі ворожішої атмосфери, не наближають мир». «Я не знаю, чи сьогодні є умови для припинення вогню. Сподіваймося… Я думаю, що також і ця ініціатива Ватикану, якщо вона буде здійснена, також повинна йти в цьому напрямку. Як ми завжди говорили, потрібно би досягти припинення бойових дій, а тоді розпочати мирний процес», – додав він.