Кардинал Паролін: Ніхто не в силі змінити суть священства
  • Суб, 02/12/2023 - 14:27

Держсекретар Ватикану П’єтро Паролін наголосив на важливості целібату і чистоти. «Священник є целібатом – і завжди ним буде, бо так жив Ісус»,- написав він у посланні до французьких семінаристів.

Цей текст був опублікований у Ватикані в п’ятницю; формально це послання Святішого Отця, однак його автором є кардинал Паролін, пише pch24.pl.

Він скерував слова до близько 600 семінаристів, які зібрались у Парижі. Кардинал вказав, що целібат належить до самого серця священничої ідентичності. Вимога целібату не є в першу чергу теологічною; вона є містичною, як сказав сам Господь (Мт. 19,12).

Єрарх зазначив, що сьогодні багато поганого говорять про священників; однак цим не слід перейматись. «Ніхто не в силі змінити природу священства і ніхто її ніколи не змінить»,- наголосив він. Кардинал також закликав проводити душпастирство, оповите близькістю, співчуттям, покорою, чутливістю, терпеливістю, делікатністю, радикальною відданістю, простотою та вбогістю.

Священник має перш за все любити Ісуса Христа – і коли так буде, коли йому вистачатиме Ісуса, він не відчуватиме спокуси шукати якоїсь заміни. «Любіть Ісуса понад усе інше. Нехай цієї любові вам вистачає, і тоді вийдете з усілякої кризи і з усіляких труднощів»,- додав він.