Католицькі лікарі Італії: евтаназія не є гідною смертю
  • Чтв, 20/01/2022 - 16:43

У той час, коли італійський парламент проводить дебати щодо того, чи запроваджувати закон, що декриміналізуватиме самогубство з допомогою, асоціація католицьких лікарів наголошує на важливості гідної смерті.

«Гідну смерть слід гарантувати усім: це основний принцип турботи, і ця дія, що має об’єктивну цінність, не може вважатись раціональною у порівнянні із практиками підтримки і супроводу хворого на останніх стадіях життя», - зазначив президент Асоціації католицьких лікарів Італії Філіппо М. Бошья у заяві від 18 січня.

«Ми рішуче вважаємо, що самогубство з допомогою та евтаназію не можна включати до професійних і деонтологічних обов’язків лікаря», - додав він.

Заява католицьких лікарів була опублікована в той час, коли законодавці готуються в лютому голосувати щодо законопроекту про декриміналізацію в Італії самогубства з допомогою. Дебати навколо легалізації стартували в середині грудня.

На даний час евтаназія і самогубство з допомогою є нелегальними в Італії, де кримінальне законодавство говорить: «Кожен, хто спричинить смерть людини за її згодою, підлягає покаранню ув’язненням від шести до п’ятнадцяти років».

У своїй заяві лікарі-католики наголошують також, що «лікарю не може бути доручено завдання спричинити чи спровокувати смерть».

«Ми наполягаємо, що держава ніколи не повинна заперечувати форми підтримки та захисту хронічно хворим, пристарілим, неповносправним, психічнохворим», - заявляють вони.

«Ті, хто практикує важке мистецтво медицини, не можуть  обирати між тим, чи дозволити людині жити, чи дозволити їй померти»,- продовжують лікарі. – «І тут у лікаря немає альтернативи: єдиний варіант для нього, завжди і в кожному випадку, - це вибрати життя і діяти на користь життя, бо його совість вимагає цього, а професія зобов’язує до цього».

Асоціація лікарів-католиків вкотре повторила необхідність покращити доступ до паліативної опіки та управління болем для смертельно хворих, пише CNA.

«Ми, лікарі-католики, вважаємо, що уся справа кінця життя в усіх людських, персональних і сімейних, етичних і легальних, політичних та законних аспектах, безумовно представляє в даний час можливість для діалогу, протистояння, покращення опіки в напрямку евбіозії (протилежної евтаназії), тобто доброго життя…», - зазначають вони.