Католицький будинок престарілих засуджено за відмову від евтаназії
  • Пон, 04/07/2016 - 14:12

Католицький будинок престарілих для літніх людей у м. Діст, Бельгія, зобов’язаний буде виплатити компенсацію за відмову від здійснення евтаназії одній із проживаючих там осіб.

Подія трапилася у 2011 році. Керівництво закладу не дозволило пацієнтці контактувати з лікарем, оскільки була обґрунтована підозра, що він може зробити їй смертельну ін'єкцію. Тоді 74-річну жінку, що страждала від невиліковного новоутворення, родина забрала до свого будинку, де їй ввели отруту.

Окружний суд у місті Льовен постановив, що керівництво закладу порушило закон. І зобов’язав виплатити родині підопічної компенсацію в розмірі 6 тис. євро. У рішенні суду йдеться, що будинок престарілих не мав права відмовити у здійсненні евтаназії, посилаючись на спротив сумління.

Закон про так звану допомогу в самогубстві діє в Бельгії з 2002 року і є найбільш ліберальним у світі. Митрополит Архиєпископ Мехелена-Брюсселя Жозеф де Кесель сказав, що католицькі заклади охорони здоров'я мають повне право відмовитися від виконання як аборту, так і евтаназії.