Християни вимагають виділити їм провінцію в Пакистані
  • Нед, 04/11/2012 - 00:00

Після хвилі жорстоких нападів і арештів за звинуваченнями в богохульстві, християнська меншість в Пакистані яка піддається гонінням, просить виділити їм окрему провінцію, щоб захистити себе від переслідувань.

 

14-річну дівчинку посадили у в'язницю, звинувативши її в тому, що вона спалила Коран, а минулого тижня в Пенджабі було знайдено тіло 11-річного християнського хлопчика зі слідами тортур.

 

Вимога виділити християнам окрему провінцію - хоча вона навряд чи увінчається успіхом - стала ще одним ударом по ідеалу отця-засновника Пакистану Мухаммеда Алі Джина, який мав намір створити світську країну, покликану стати домом для індійських мусульман, де люди всіх віросповідань будуть почувати себе вільними.

 

Така вимога стала дітищем Юнуса Масіха Бхатті (Younus Masih Bhatti), президента Пакистанської об'єднаної асоціації християнського добробуту, який хоче, щоб урядова комісія з нових провінцій взяла до уваги важке становище християн. «Враховуючи те, що в країні два мільйони християн, а також те, що вони не відчувають себе в безпеці, існує необхідність у виділенні для них окремої провінції, щоб вони могли користуватися тими ж правами, що і більшість», - заявив він.

 

Раза Румі (Raza Rumi) з інституту Джина, суспільно-політичного центру в Ісламабаді, стверджує, що, хоча ісламістські політичні партії неодноразово зазнавали поразки на виборах, лідери Пакистану неохоче йдуть на реформи і висловлюються проти їхнього насильства, побоюючись, що їх назвуть зрадниками.

 

«Якщо вас назвуть зрадником або невірним, ці недержавні діячі з'являться до вас і уб'ють вас, - говорить вона. - Ніхто не хоче йти на подібний ризик ». У 2010 році в The Daily Telegraph з'явилася стаття, в якій розповідалося, як одну жінку-християнку засудили до страти за богохульство, після чого була розгорнута масштабна кампанія на підтримку реформ архаїчних законів британської епохи.

 

Християни, які складають 4% 180-мільйонного населення Пакистану, були особливо стурбовані існуванням подібного закону, вважаючи, що він провокує особисту помсту і майнові суперечки.

 

Однак всі спроби провести реформу припинилися після вбивства двох видатних правозахисників - у тому числі губернатора Пенджабу Салмана Тасіро (Salman Taseer), яке сталося в 2011 році.

 

Минулого тижня 11-річного християнського хлопчика знайшли мертвим у місті Пенджаб. За повідомленнями поліції, у нього були порізані губи і ніс, вирвані нутрощі і зламані ноги.

 

За матеріалами http://inosmi.ru