Колишній секретар про Бенедикта XVI
  • Срд, 23/10/2013 - 01:00

«Мені боляче від того, що розповсюджується так багато фальшу про мого колишнього керівника» - визнав отець прелат Альфред Шуереб, особистий секретар Папи Франциска. До того він був секретарем і найближчим співпрацівником попереднього Папи, відповідальним за адміністративні справи.

Під час презентації творів Йосифа Ратцінгера, які вийшли у видавництві LEV, у північно-італійському місті Порденоне о.Шуереб поділився своїми спогадами про працю з Папою-емеритом.

«Я не письменник, не журналіст і точно не науковець. Але організатор цієї події тут в Порденоне сказав мені, що я так довго працював поруч Бенедикта XVI, що може повинен дати про нього свідчення. Мушу також визнати, що вже довгий час маю прагнення хоч в малій мірі показати справжню ідентичність Бенедикта XVI» - сказав о.Шуереб.

Унікальний в історії секретар двох Пап наголосив, що багато з того, що розповідають про його колишнього начальника, є дуже далеким від справжньої особистості Папи-емерита, і особливо підкреслив його вразливість на природне середовище.

"Можу сказати, що перший образ, який маю перед очима, коли думаю про нього, є його завжди відкрите відношення до звірів і природи взагалі. Любив перебувати на лоні природи. Особливо це було важливо для нього, коли нас відвідував брат з Німеччини. Тоді ми завжди виходили на прогулянку. Неправда, що Бенедикт любить лише котів. Всіх звірів він вважав гарними. Колись ми молились вервицю і прилетів білий дрізд. Після молитви він запитав мене, чи дрізд ще там і чи можна було б його сфотографувати. Тоді разом з фотографом Папи, який мав кращий від мого апарат, ми зробили кілька фотографій. Він був під таким враженням, що попросив нас надрукувати ці фотографії, і вони фактично появились кілька днів пізніше у ватиканському виданні L`Osservatore Romano" - поділився спогадами отець.

«Під кінець одної з генеральних аудієнцій багато парафій приносило фігури святих. На одну з них, святого, біля якого стоїть пес, вказав Бенедикт XVI і особисто її поблагословив, кажучи : «Альфред, не лише ті святі симпатичні, але цей найбільш людський»» - розповів колишній папський секретар.

Отець Шуереб звернув увагу також на глибоку екологічну свідомість обох Пап: «Як Франциск, так і Бенедикт багаторазово підкреслювали, що не треба нічого марнувати. Нема сенсу турбуватись по краєвид і рослини, при тому занедбуючи людей. Забруднення середовища і марнотратство природних засобів є ознакою браку поваги до себе, а тим самим – поваги до людини».

За матеріалами: http://www.deon.pl/