Конференція в Румунії: зцілити Церкву через сім'ю
  • Чтв, 11/05/2023 - 15:59

Під час конференції, присвяченої темі сім’ї, що проходила в Бухаресті під егідою Ради Єпископських Конференцій Європи, обговорено сучасні виклики, які постали перед Церквою у збереженні сімейних цінностей та про необхідність висвітлювати теми сім’ї та життя в позитивному ключі.

 

З 8 по 10 травня 2023 року, в Бухаресті, Румунія, відбувалася зустріч єпископів та очільників комісій у справах сім’ї та життя єпископських конференцій Європи на тему: «Господи, як нам знати дорогу? (Ів 14,5). Сім’я в Європі сьогодні».

Протягом двох днів роботи 40 учасників з 22 країн континенту широко розглянули ситуацію в своїх країнах, обговорюючи, як поширювати теми сім’ї та життя в контексті стрімкої секуляризації та занепаду релігійного життя. Також обговорювалося питання євангелізації у світі, де особисті стосунки дедалі частіше відходять на другий план на користь віртуальних і де штучний інтелект відіграє домінуючу роль.

Захищати сім’ю, беручи на себе зобов’язання

Робота конференції розпочалася з привітань Архиєпископа Бухареста Аурела Перке та тимчасового повіреного у справах Апостольської нунціатури в Румунії монсеньйора Джермано Пенемоте. Преосвященний Лео Кашлі, Архиєпископ Сент-Ендрюса і Единбурга, Президент Комісії Ради Єпископських Конференцій Європи у справах сім’ї та життя, підкреслив, що «ця конференція є відповіддю на заклик Папи Франциска захищати сім’ю, беручи на себе зобов’язання захищати її від тиску ідеологічної колонізації». Зі свого боку Преосвященний Ґінтарас Ґрушас, Архиєпископ Вільнюський і Президент Ради Єпископських Конференцій Європи, висловив сподівання, що ця зустріч «дозволить встановити більший зв’язок між Церквами і допоможе зцілити Церкву через сім'ю». Президент Ради Єпископських Конференцій Європи також нагадав про ситуацію в Україні, підкресливши, як в ситуації війни можемо побачити досвід сімей, які допомагають іншим родинам.

Шлюб – цілковитий взаємний дар чоловіка і жінки

Під час першої сесії учасники мали змогу ознайомитися розгорнутою презентацією «Катехуменальної дороги подружнього життя», що була видана у 2022 році Дикастерією у справах мирян, сім'ї та життя. Під час обговорення згаданої презентації учасники, зокрема, застановилися над душпастирством покликань, розглядаючи також покликання до подружнього життя як справжнє покликання.

Доповідь на тему «Католицьке вчення про цінності і норми, що стосуються шлюбу й сексуальності: консерватизм чи бачення?» представив кардинал Віллем Ейк, Архиєпископ Утрехта. Розглядаючи основні теми богослов’я тіла, запропонованого Іваном Павлом ІІ, він висвітлив історичний погляд на питання сексуальності та прокреації, а також на те, як вони сприймаються в сучасному світі. «Коли люди секуляризуються, – сказав кардинал Ейк, – вони більше не сприймають шлюб як щось встановлене Богом, а як людський інститут». Він нагадав, що «Церква базує своє вчення про сексуальну етику на сутності шлюбу, який не є людським інститутом», і підкреслив, що «шлюб є цілковитим даром чоловіка і жінки».

Найбільші виклики для сім’ї сьогодні

Третя сесія була присвячена діяльності католицьких сімейних асоціацій в Європі. Її відкрив вітальним словом Корнел Бербут, віце-президент Федерації сімейних асоціацій Європи (FAFCE). З доповіддю виступив Нікола Сперанца, генеральний секретар згаданої Федерації, на тему: «Найбільші виклики для сімей сьогодні: з законодавчої, європейської та національної точки зору». Він виділив шість конкретних питань, які представляють реальні виклики, в тому числі на законодавчому рівні: питання демографічної зими, яке повністю ігнорується в Європі, але є «стратегічним питанням, яке дозволяє подолати ідеологічні бар’єри, що походять від ЛГБТ-ідеологій»; так звана пандемія самотності; визначення шлюбу і цивільного союзу; освітній виклик; питання свободи думки; питання захисту людської гідності й життя на кожному етапі.

Висвітлювати теми сім’ї та життя в позитивному ключі

Четверту сесію відкрила доповідь преподобного Хуана Хосе Переса-Соби, професора пасторального богослов’я Папського богословського інституту ім. Івана Павла ІІ, на тему «Християнське формування в контексті сімейного життя». Як принципи, навколо яких організовувати це формування, він запропонував богослов’я тіла згідно з Іваном Павлом ІІ, богослов’я любові, запропоноване Венедиктом XVI та душпастирське навернення, до якого закликає Папа Франциск. Доповідач заохотив єпископати відкривати академічні осередки, присвячені дослідженню сімейних тем, та консультаційні осередки для сімей.

Робочі сесії чергувалися із працею в групах та доповідями про ситуацію в кожній країні. Під час конференції було обговорено кризу сакраментального шлюбу, а також труднощі, які переживають сьогодні багато сімей в Європі, розірваних хвилями міграції, а тепер ще й війною. Йшлося також про необхідність висвітлювати теми сім’ї та життя в позитивному ключі та було представлено кілька ініціатив, запроваджених з цією метою Церквами в Європі. Завершуючи засідання, архиєпископ Кашлі сказав, що «Церква може здаватися марґіналізованою, але її послання залишається актуальним, тому що це послання – Ісус Христос, вчора, сьогодні і завтра».