Криза в Греції: як допомагають католики
  • Срд, 19/08/2015 - 10:48

У складній політичній та економічній ситуації, в якій перебуває зараз Греція, католицька благодійна організація Caritas пропонує свою допомогу зростаючому числу незаможних і мігрантів, які наводнили країну.

Будучи найбільш слабкою з усіх економік Єврозони, грецька економіка не оговталася ще після фінансової кризи 2008 року, і ось прийшло нове, набагато більш важке економічне потрясіння. На референдумі 5 липня греки проголосували проти запропонованої Євросоюзом антикризової програми, яка мала ряд жорстких обмежень.

На даний час безробіття в Греції досягло 25%. У банкоматах можна зняти не більше 70 доларів на день. В країні постійно зростає кількість незаможних сімей і росте потік біженців з Близького Сходу.

Директор грецького філії Caritas Андреа Вутсінос розповів, що організація допомагає нужденним сім'ям їжею, оплатою рахунків за електрику, газ і воду і медичної страховки, адже у Греції хворого не приймуть у лікарні без оплати.

Завдяки Caritas працює велика безкоштовна їдальня для бідних - цього року вона годує майже на 300 осіб більше.

Але незаможні лише частина проблеми, зазначає Андреа Вутсінос. Незрозуміло, що робити з біженцями. Цього року на територію Греції проникли майже 90 тис. Осіб з близькосхідного регіону, переважно з Сирії, Пакистану та Афганістану. Багато прибувають з сусідньої Туреччини.

Одна з ініціатив благодійної організації включає допомогу сирійцям, які намагаються влаштуватися на новому місці і інтегруватися в місцеве співтовариство.

Католики в Греції є меншістю (їх близько 200-300 тис. Осіб), тому організації дуже непросто знаходити кошти на зростаючі потреби. Відділення Caritas в Європі, Італії, Латинській Америці допомагають грецькому відділенню пожертвами.

Папа Римський недавно висловив свою солідарність з Грецією , закликаючи всі політичні сили до молитви і поваги людської гідності.